Кислородът в р. Караагач бил 7 пъти под нормата

Кислородът в р. Караагач бил 7 пъти под нормата  - E-Burgas.com

Причините за това може да са жега, отравяне с тор или фекалии

Ниско  моментно състояние на кислород е отчетено във взетата за проба вода от р. Караагач, където миналата седмица имаше масова смърт на рибата. Това показва съвместната проверка на РИОСВ-Бургас, Басейнова дирекция “Черноморски район“ и  Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда. Резултатите от проверката бяха оповестени днес. 

Кислородът е 7 пъти под нормата, а амониевият азот 35 пъти над нея. Превишение има повече от 8 пъти на съдържанието на фосфор. Експертът от българската фондация "Биоразнообразие" Спас Узунов анализира резултатите пред радио Бургас

„Нормално за лятото е ниско водното ниво в река Караагач, което води до усилен цъфтеж на водорасли и намаляване на кислорода. Кислородът в момента е с много ниско съдържание, което със сигурност затруднява и води до масова смърт при рибите. От друга страна обаче има едни много сериозни превишения на различни типове замърсители, което може да се тълкувано по два начина –първият е от наличие на торене с изкуствени торове в съседните земеделски земи, а другият е чрез заустване на битово-фекални води непречистени, които са довели в комбинация с ниското ниво и ниското съдържание на кислород във водата до това измиране на рибата.“ уточни Узунов пред радиото. 

Коментари

Още от последните новини