Киселото ни мляко и сиренето могат да станат гръцки, не сме ги патентовали

Киселото ни мляко и сиренето могат да станат гръцки, не сме ги патентовали - E-Burgas.com

България нарушава европейското законодателство, защото не е защитила традиционни продукти като българското кисело мляко и бялото саламурено сирене в Европейския регистър на схемите за качество на селскостопанските продукти и храни, коментира пред БНР евродепутатът Момчил Неков, предава dnes.bg.

Има само два български продукта, вписани в този регистър - розовото масло и горнооряховския суджук. За сравнение Италия е защитила над 300 продукта, Гърция – 106.

Неков предупреди, че страната ни е заплашена от глоби, а българското кисело мляко може да изгуби защитата си като традиционен продукт.
"Примерно гърците могат да тръгнат да си защитават гръцкото кисело мляко, което е идентичен продукт. Ако ние не възразим, след това да имаме проблеми със защитата на българско кисело мляко. Няма да може да го наименоваме българско кисело мляко с тези характеристики, вписани по БДС", обясни той.

Неков каза, че все още имаме време за реакция, въпросът е други държави да не защитят техни подобни продукти. Друга възможност няма да имаме, подчерта той. 

"Колкото по-бързо започнем процедура по заявление, толкова по-добре. Вече когато е подадено заявлението, това означава, че самият продукт е защитен, независимо колко дълго би продължила процедурата", каза още евродепутатът.

Преди 9 години министерства и Патентното ведомство са пропуснали да информират българските производители за условията на европейския регистър. И сега се налага спешно да променим Закона за марките и географските означения, тъй като срещу България тече наказателна процедура. Този закон противоречи на европейския регламент, откакто сме в ЕС.

На 9 ноември 2017 г. в българския парламент са внесени промени. Новите текстове предвиждат да се прекрати регистрацията на географски означения за земеделски продукти и храни.

"Съгласно разпоредбите на регламента държавите членки нямат право да предоставят национална закрила на географски означения на земеделски продукти и храни", се посочва в мотивите към законопроекта.

Той е трябвало да бъде гласуван на първо четене в икономическата комисия през февруари, но депутатите са отказали да го разглеждат, докато не се намери механизъм за защита на традиционните български храни.

А промените се правят заради изискването към България да приеме регламента за включване на тези продукти в европейския регистър след присъединяването си към ЕС, което обаче у нас е пропуснато.

Това засяга десетки фирми, които имат правата да произвеждат характерни български продукти като кисело мляко, сирене, кашкавал, мезета, боза, лютеница и други.

 

Коментари

Още от последните новини