Кирил от Сливен - собственик на единствения цирк в Малайзия

Кирил от Сливен - собственик на единствения цирк в Малайзия - E-Burgas.com

43-годишният Кирил Кирилов е от Сливен и вече втора година е съсобственик на единствения цирк в Малайзия, пише в. "Стандарт". 28-милионната държава е от най-бързо развиващите се в Азия и се слави като най-големия производител на компютърни чипове в света.

"Сигурно съм единственият българин, който е инвестирал в Малайзия. Аз обаче съм доволен от риска, който поех", заяви Кирилов, който притежава два цирка в Англия, където живее вече четвърт век.

"Преди две години заедно с моята съпруга Биляна ни поканиха за шоу в Банкок и след това в Куала Лумпур. Тогава се срещнахме с местни жители, които ни предложиха да инвестираме. Рискувах и сега съм доволен, защото циркът в Малайзия има два пъти повече посещения от тези в Англия, където конкуренцията е огромна, защото има 50 официално регистрирани цирка", споделя мъжът.

По законодателството на Малайзия той е длъжен да има за съдружник местен жител. Всъщност малайците са половината от населението, а една четвърт са китайци.

"На практика нашият цирк е единственият не само в Малайзия, но и в цяла Югоизточна Азия. От 35 години там не е имало цирк и навсякъде ни посрещат с овации", споделя сливналията.

Кирил е син на циркови артисти: "Моите родители постоянно бяха на турнета и ме изгледа моята баба и леля ми в Сливен, където завърших Второ училище и природо-математическата гимназия "Добри Чинтулов".

В началото на 90-те години той получава икономическо образование в столицата, а междувременно активно се занимава с цирково изкуство.

"Там се запознах със съпругата ми Биляна, с която започнахме да правим собствено шоу. Двамата решихме да продължим в чужбина. Наистина съжалявам за огромната база, която притежаваше българският цирк и нашите артисти, които днес са водещи по цял свят, но не и в България. Там, където е днес борсата на "Илиянци", държавата беше направила изключителни условия за развитие на цирка. И до днес най-големият цирк в Америка е наполовина български, защото работят наши артисти", обяснява Кирил.

Със съпругата му минават през Гърция, Италия и Франция, но се установят в Англия. Когато получават английски паспорти, двамата основават първия си цирк. Междувременно Кирил е генерален мениджър и на друг цирк, чийто собственик е възрастен и иска да се пенсионира.

"Разбирайки, че той иска буквално да го продаде за скрап, аз му предложих да го купя и така се сдобихме с втория си цирк. Днес в трите ми инвестиции в Англия и Малайзия работят общо 65 души от цял свят.

"Удивително е да гледаш как колумбийци, шведи, българи, китайци и африканци успяват да стиковат действията си и да работят като един. Всички се разбираме чудесно", споделя Кирилов. И добавя, че в момента неговият цирк в Малайзия е само на 8 км от Сингапур.

Той вече е прехвърлил част от работата си на 24-годишния си син Дейвид. По-голямата му дъщеря Юлия пък, която учи икономика в Лийдс, движи офис делата в Манчестър, където семейството живее.

"Откакто имаме цирк и в Малайзия, със съпругата ми предпочитаме там да караме зимата, защото е по-топло. В Англия се връщаме през лятото", споделя Кирилов. Той признава, че мястото, в което е влюбен и иска винаги да се връща, е градът под Сините камъни.
 

Коментари

Още от последните новини