КЕВР: Токът за битовите потребители няма да поскъпне от 1 април

 КЕВР: Токът за битовите потребители няма да поскъпне от 1 април - E-Burgas.com

Токът за битовите потребители няма да поскъпне от 1 април, но има силен натиск за повищаване на цената на топлоенергията, заради повишената цена на газа. Натиск има и от ВиК дружествата за повишаване на цената на водата, което е следствие от по-скъпия ток за бизнеса. Това заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров на изслушване в парламентарната комисия по енергетика.

Тодоров каза също, че увеличението на парното и водата може би няма да е от първи април, а от 1 юли. Той не направи конкретна прогноза какво ще е поскъпването, като добави, че регулаторът ще направи анализ и проверка на предложенията от водните и топлофикационни дружества.

Шефът на КЕВР каза също, че поскъпването на газа за битовите потребители зависи изцяло от развитието на войната в Украйна. Ако тя приключи скоро, газът за гражданите през 2023 година ще е на цени като през 2020 и 2021 г. Затова и той не се ангаожира с прогноза за поскъпването на „синьото гориво” за битовите клиенти, но обясни, че то ще е пропорционално на движението на цените на световния пазар.

Коментари

Още от последните новини