Катастрофа. НЕК със загуби от 425 милиона лева

Катастрофа. НЕК със загуби от 425 милиона лева - E-Burgas.com
НЕК Със загуба от над 425 млн. лв. е приключила Националната електрическа компания (НЕК) деветмесечието на 2014 г. , което е увеличение от над 311 млн. лв., или изменение от 73% спрямо същия период на предходната година. На ден компанията е олеквала с по 1,5 милиона лева. Това сочи междинният финансов отчет на компанията, публикуван на сайта на Министерството на финансите в петък. Основната причина за тези фрапиращи резултати е увеличението с 46% на разходите на НЕК за закупуване на електроенергия. Вероятно обаче годишните резултати на компанията няма да са толкова стряскащи, след като в началото на октомври цената на НЕК за услугата обществен доставчик беше увеличена до 125 лв. за мегаватчас.
Отпадането на евтините централи

Според анализа към отчета основната причина за лошия финансов резултат на дружеството е намаляването на електроенергията на по-евтините централи АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" от регулирания пазар. Причината е, че този сегмент значително се сви след излизането на клиентите на средно напрежение на свободния пазар (малък и среден бизнес), където цените са пазарни. Така в микса за регулирания пазар останаха по-скъпите производства, които задължително трябва да бъдат изкупувани. Според отчета на НЕК обаче компанията е увеличила покупката на електроенергия единствено от ТЕЦ "Контур глобал Марица-изток 3" с 25.4% и на електроенергията от топлофикациите с 6.2%, а при всички останали производства, включително възобновяеми източници, има намаление. Част от разходите на НЕК за закупена електроенергия е трябвало да бъдат компенсирани с приходи от Фонда за въглеродни емисии, които за първото полугодие на 2014 година са едва 38 млн. лв., отчитат от компанията.

Други причини

Като друга причина за влошаване на финансовия резултат от НЕК отчитат недостатъчната натовареност на двете американски централи ТЕЦ "Ей и Ес Гълъбово Марица-изток 1" и ТЕЦ "Контур глобал Марица-изток 3". Това на практика създава допълнителен разход за НЕК, която има задължение да плаща на тези централи цена за поддържане на мощностите им в готовност (цена за разполагаемост) независимо дали те произвеждат електроенергия или не.
Компанията отчита и увеличение на финансовите разходи с 51.8% спрямо деветмесечието на предходната година. Причината е усвояване на нови кредити, което води до увеличаване на размера на платените лихви.
По всички останали пера обаче НЕК отчита намаление на разходите, което основно се дължи на разделянето на компанията с Електроенергийния системен оператор и преминаването към него на всички активи на преносната мрежа. В тази връзка значително намаление е отчетено в разходите за външни услуги, материали, амортизация, персонал и други разходи. Намаление има и при разходите за дейностите, оставащи в НЕК, заради тяхната оптимизация, посочват от компанията.

Къде има ръст 

Напълно очаквано за деветмесечието на годината приходите на НЕК от продажби на балансираща електроенергия са се увеличили със 779% от 7.78 млн. лв до 68.38 млн. лв. Причина за това драстично изменение е стартирането на балансиращия пазар в средата на тази година и факта, че самата НЕК определя цените, по които след това начислява небаланси (отклонения от подадените графици) на производителите и потребителите на енергия. Нещо повече, според участници на пазара НЕК незаконно е променяла подаваните графици, което е довело до увеличаване на небалансите и съответно на приходите на НЕК от тази дейност за сметка на останалите участници на пазара. Реално от отчета се вижда, че увеличението на продадената балансираща енергия е едва 22%, което означава, че за да се стигне до такъв ръст в приходите, са начислявани нереално високи цени, за което имаше много оплаквания.
НЕК отчита увеличение и от продажбата на електроенергия на доставчиците от последна инстанция (които продават на потребителите, които имат задължение да излязат на свободния пазар, но все още не са го направили) от 117.9% до 123 млн. лв. Увеличение има и в приходите от продажбите на самата НЕК на свободен пазар със 109% от 120 млн. на 252 млн. лв.
Компанията има увеличение на приходите и от продажбата на електроенергия на вътрешния пазар заради увеличението на цените на електроенергията. След фактическото разделяне на НЕК от ЕСО обаче приходите от цената за пренос на електроенергия вече отиват в системния оператор, от което НЕК е получила с 224 млн. лв. по-малко за деветмесечието в сравнение със същия период на миналата година. Така общите приходи на компанията бележат спад от 3.3% за разглеждания период.
Други показатели

По отношение на производството има спад с 21.6% на произведената електроенергия от водноелектрическите централи (ВЕЦ) и ПАВЕЦ, собственост на НЕК, въпреки че годината беше достатъчно пълноводна. От компанията отчитат като причина променената структура на пазара и намаляването на енергията за регулирания пазар.
Коментари

Още от последните новини