Къщи за 10 хиляди евро в Кипър

Къщи за 10 хиляди евро в Кипър - E-Burgas.com
Cyprus_2_7779Цените на имотите в Кипър стигнаха дъното. Сега в определени селища можеш да си купиш къща дори и за 10 хиляди евро. Става въпрос за населени места във вътрешността на острова, където има построени множество нови жилища, които обаче нямат купувачи. Такива има останали още от преди 2008 година. Тогава строителният бум доведе до масово изграждане на къщи и жилища. След като страната изпадна във финансова криза, търсенето на имотите спадна катастрофално, което повлече след себе си и цените им. Продажбите на имоти в Кипър са паднали до рекордно ниски нива през 2013 г., сочат последните  официални данни, цитирани от онлайн изданието The Move Channel. През януари 2014 г. са регистрирани общо 293 договора за продажба, което представлява понижение от 22% спрямо януари 2013 г. "На фона на хилядите непродадени имоти на острова, рекордната безработица, липсата на ликвидност и опасенията около състоянието на икономиката, ситуацията на пазара на недвижими имоти става все по-тежка", коментира Найджъл Хауърт от Cyprus Property News.
Този негативизъм вероятно се споделя от мнозина. Има обаче малък лъч надежда, идващ от факта, че през миналия месец продажбите на имоти в Кипър на чужденци всъщност са се увеличили. Скокът им е с 18% на годишна база и той е налице във всички райони с изключение на Лимасол.
Във Фамагуста са продадени 11 имота в сравнение със само един през януари миналата година. В Ларнака увеличението е с 36%, а в Никозия - с 18%. Популярният сред туристите Пафос отчита ръст на сделките от 6%. Подобно на Испания Кипър все повече разчита на чуждестранните инвеститори, за да подкрепи жилищния си пазар. И двете страни въведоха стимули за чужеднците, инвестирали в имоти- дават им се веднага визи за минимум 10 години. По последни данни инициативата има положителен ефект, като за миналата година са направени чуждестранни инвестиции за общо 500 млн. евро, основно в имоти. Това обаче е нищо, в сравнение с годините преди кризата. Money.bg
Коментари

Още от последните новини