Капитан Христо Мушков: Пихме български чай с пиратите, които ме отвлякоха

Капитан Христо Мушков: Пихме български чай с пиратите, които ме отвлякоха - E-Burgas.com

Бургас със сигурност може да се гордее с моряците си ветерани, които спокойно могат да напишат истински морски „бестселър” с приключенията си в океаните през годините. Преживявали са кошмарни бури, ставали са свидетели на войни, участвали са в какво ли не. Кап. Христо Мушков е един от тези, които са били на ръба на смъртта. Известен е като последния началник на Морското училище в Бургас по време на военизирания му период, пази спомени от дългогодишен стаж на капитан на търговски и рибарски кораби, но и… от отвличане от пирати.

Това се случило през 1998, когато е капитан на арабски кораб, задържан от властите в Танзания. Корабособственикът - небезизвестният капитан Баязид, трябвало да плати непосилна глоба от 1 млн. долара и затова 6000-тонният плавателен съд бил продаден на търг, макар и на негов роднина. Машината престояла на котва и без екипаж повече от година и била в изключително тежко състояние. Когато тръгнали към България, трябвало да преминат през Аден, Момбаса, за да му направят ремонт. Интересното е, че преди това Баязид опитал да изиграе властите, пращайки хора, между които и 6 българи, да откраднат кораба, но не успял и бил задържан. Нашенците ги грозяла присъда от 10 до 20 години. С помощта на посолството обаче, те били освободени с подписка за уикенда.

Така били качени на кораба без да са включени в екипажния списък. По-късно кап. Мушков написал в корабния дневник, че ги е намерил бедстващи с лодка около Занзибар. Тогава били и първите отвличания от пирати в Сомалийския залив. „Тръгнахме за Аден, но трябваше да сменим името на кораба на „Алфа БГ”, защото властите вече ни търсеха. Точно като минахме границата между Кения и Сомалия машината блокира, а там беше район на пиратски отвличания. Решихме да не излизаме на брега, затова избрах удобно и безопасно място за котва, където да не могат да дойдат заради силното вълнение. Пиратите още нямаха кораби, атакуваха само с лодки. Чакахме някой кораб да дойде да ни буксира, но никой не смееше - наскоро там бе убит с ракета капитана на руски кораб”, спомня си Мушков. Престояли закотвени 10-15 дни докато кораб с помощите за Африка, пак на Баязид, дошъл да ги буксира за Аден. Минавайки през Рога на Африка бургазлията се свързал с негов познат, който контролирал рибарството в района, и той го посъветвал в никакъв случай да не спират.

„Обаче арабите от другия кораб бяха загубени хора – казаха, че няма проблем, племената били „техни” хора, мюсюлмани. Рано сутринта хвърлихме котва и двата екипажа започнахме ремонт в Аденския залив. Рибарски лодки минаваха, но никой не ни закачаше. След три часа дойде една лодка с четирима представители на местните племена. Излъгаха ни че са власти, но бяха дошли да разузнават. Поискаха ни по 100 долара и нафта, уж глоба. Дадохме им парите, гориво, цигари и си тръгнаха. След малко обаче започна една стрелба като във филмите с Джони Деп. Обградиха ни лодки с над 200 пирати. Качиха се на другия кораб, защото бе по-никсък и го разграбиха. Простреляха и радиостанцията им. Събраха ни двата екипажа на нашата палуба и се чудехме какво да правим, нямахме пари. Взеха каквото намираха, но интересното е, че не обискираха никой. Имат си ред. Дори им разправях за България и пихме чай”, каза още капитанът.

Преговорите продължили безкрайно, но междувременно той успял да уведоми по радиото Центъра за борба с пиратството. Разбрали се за откуп. Първо искали по 600 хил. долара на кораб, но после бил намален до 60 хил. долара. Отначало корабособствениците не искали да плащат и щели да ги разстрелят, но след намесата на посланика Красимир Тулечки се споразумели и успели да спасят 34 човека. Имало и вариант да ги освобождават командоси, но според Мупков, със сигурност щяло да има жертви. Ако акцията била задействана, той трябвало да пусне газ, който разтапя всичко, аналогично с освобождаването на самолети. В момента Христо Мушков води лекции за капитани в рибното пристанище „България Порт Уест” в Бургас и със сигурност предаваният му опит, ще бъде полезен на всеки бъдещ капитан.

Галерия
Коментари