"КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ": Включват и пластмасовите бутилки в инициативата

„От поне две години се опитваме да включим и бутилките, просто е много трудно. Заемат повече място и по-трудно се транспортират. Но водим преговори с различни партньори”. Това каза в ефира на "Здравей, България" основателят на инициативата "Капачки за бъдеще" Лазар Радков. От години в кампанията събира пластмасови капачки и с парите от предаването им за рециклиране дарява кувьози на различни болници. Вече са закупени 22 кувьоза, като само за 2019 г. броят им е 19.

„Това, за което искам да призова хората, е винаги да мачкат бутилките, за да не заемат те толкова място. Големите бутилки са около 25 грама. Една капачка тежи 1 грам. По-малките бутилки са към 12-13 грама. Дори 1 от 20 души, които събират капачки, да започне да събира и бутилки, ще има полза”, смята Радков.

"Много хора ми споделят, че откакто събират капачки, ги вдигат от земята. Дразни ги боклука. Кампанията с капачките вече променя съзнанието на хората. 89% от участващите в кампанията казват, че са започнали да рециклират повече", коментира още Радков. И допълни, че се обмисля предаването на събраните капачки да се организира четири пъти годишно, вместо два пъти, както е било досега.

"Който има някакви идеи, нека ни пише. Нещата опират до логистика", каза още Радков. Той обясни, че след като постигнат целите си за закупуване на кувьози, ще се насочат към осигуряването на друга необходима за болниците апаратура. 

Коментари

Още от последните новини