Канят рибари от Ченгене скеле да събарят къщите си доброволно

Канят рибари от Ченгене скеле да събарят къщите си доброволно - E-Burgas.com
Част от рибарското селище Ченгене скеле, Снимка Татяна БАЙКУШЕВА

Жителите на рибарското селище Ченгене скеле край Бургас са в смут, след като от известно време насам пак са започнали да получават покани за доброволно премахване на обитаваните от тях къщи в селището. Понесъл се е и слух, че на мястото отново се очаква да пристигнат багери.

„Аз не зная дали ще бъдат събаряни къщи, но хората отново започнаха да получават покани за доброволно изпълнение, т.е. сами да съборят постройките”, каза за e-burgas.com председателят на рибарско сдружение „Морски сговор” Димитър Янчев. Той съобщи, че най-масирано писмата със заплашително съдържание са пристигали може би по някаква нелепа случайност точно в дните преди и след празника на моряците и рибарите Никулден. От тогава  до сега известия за извършване на доброволно събаряне са получили поне тридесет рибари.

„Това като подарък ли беше за нас, чудим се”, коментира  Димитър Янчев. Той разказа, че хората са много притеснени, но в същото време са готови да отстояват до край правата си.

„За известно време бяха спрели да ни изпращят такива покани, в резултат на действията на омбудсманa на Република България Мая Манолова. Но ето че сага пак започнаха. Изпратил съм две преписки за приемната на Мая Манолова, с които настоявам да ми дадат разяснение за давностните срокове и за това защо се прилага закона по този начин. Защото при нас става дума за чисто административни нарушения и следва да се преилага Закона за административните нарушения и наказания”, информира още председателят на сдружение „Морски сговор”, в което членуват повечето от рибарите, обитаващи Ченгене скеле.

Автор Татяна БАЙКУШЕВА

Коментари

Още от последните новини