Канцлерът на Австрия: Ветото на България ще бъде вдигнато, когато граничният контрол бъде подобрен

Канцлерът на Австрия: Ветото на България ще бъде вдигнато, когато граничният контрол бъде подобрен   - E-Burgas.com

В други държави от ЕС няма достатъчно натиск срещу нерегистрираното преминаване на границите от мигранти. С този аргумент австрийският канцлер Карл Нехамер защити наложеното от страната вето срещу приемането на България и Румъния в Шенген в интервю по австрийската телевизия.

Нехамер повтори голяма част от своите аргументи и аргументите на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер. Нерегистрираните мигранти, намиращи се на територията на Австрия, са били пропуснати на външната граница на ЕС. И голяма част от тях са дошли през Румъния и България. Това австрийските власти знаят от разпитите на нерегистрираните лица и от данните от техните мобилни телефони. Румъния и България имат други цифри. Тези държави изобщо не могат да знаят истинските числа, след като не ги регистрират, заяви Нехамер, цитиран от БТА.

За да функционира Шенген, трябват здрави външни граници, което позволява постепенно премахване на вътрешните. Това отдавна не действа, Германия започна да контролира границите с Австрия, ние започнахме да контролираме границите към Унгария и Словения, Германия контролира границите към Чехия, Чехия – към Словакия, което значи, че тук имаме проблем и докато не го решим, не можем да говорим за разширяване, заяви канцлерът.

По-нататък той заяви: „Съществува проблем между България и Турция, българите сами признават, че това е голяма тема. На границата между България и Турция убиват полицаи, това са много сериозни ситуации, така както има драматични сцени на границата между Унгария и Сърбия.“ Нехамер информира, че за по-добрата охрана Австрия стартира обща полицейска операция с Унгария, за която подготвителните действия текат от месеци, като по този начин ще бъде оказана помощ на Унгария. „Точно така искаме да помогнем и на България и Румъния. Много важно е за мен да кажа, че това не е еднопосочна улица, че няма просто едно „не“, българите вече помолиха за помощ, ние ще ги подкрепим и точно така ще постъпим и с Румъния“, поясни канцлерът.

На въпроса защо Австрия не е избрала практикувания в ЕС път, а именно да търси сред останалите държави съмишленици и така да постигне промени, Нехамер отговори, че никоя друга страна не изпитва такъв мигрантски натиск пропорционално на населението, какъвто изпитва Австрия. Нидерландия опитва продължително време да намери подкрепа в Европейския съвет, но не успя. В другите държави от ЕС има съзнание за проблемите, различно от това в Австрия. След като Комисията не действа, е необходимо да се действа „силно“ и националнодържавнически, смята канцлерът.

Според него е възможно ветото да бъде вдигнато едва когато граничният контрол в България и Румъния бъде подобрен.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/eu/2022/12/11/kancleryt-na-avstriia-ima-problem-mejdu-bylgariia-i-turciia-bylgarite-priznavat-tova.553517
 

Коментари

Още от последните новини