Какви мерки трябва да предприеме България срещу Covid-19? (анкета)

Какви мерки трябва да предприеме България срещу Covid-19? (анкета)  - E-Burgas.com

4390 са новорегистрираните случаи на Covid-19 у нас през последното денонощие, a 80 са смъртните случаи. Цифрите през последните две седмици се увеличават с главозамайваща скорост и по нищо не изглежда, че скоро ще тръгнат надолу.

Както много специалисти прогнозираха още през лятото, очаква ни тежък есенно-зимен период, особено когато и грипът почука на вратата.

На фона на всичко това България този път показва доста по-либерални мерки в сравнение с пролетта и в сравнение с други европейски държави тази есен. Държави като Англия, Италия, Франция и Гърция вече предприеха доста драстични мерки, за да посрещнат втората вълна на заразата, която им носи по десетки хиляди заразени и стотици мъртъвци на ден. 

В България пък отново се повдигна дебата - адекватни ли са сегашните мерки, не бяха ли закъснели и спазват ли се достатъчно. Дори, когато заразата настъпи мощно през есента, в страната все още има голям процент скептици, които подценяват опасността или откровено не вярват в нея. Други пък са притеснени повече за бизнеса си, който може да не издържи още едно затваряне за неопределено време. Все повече обаче се увеличава броят на хората, които апелират мерките отново да бъдат затегнати, за да бъде овладяно положението и болниците могат да си отдъхнат.

В момента от правителството са обявили, че имат готовност за "по-строги мерки", но това не включва пълен локдаун. Очаква се утре министър Костадин Ангелов да обяви нови мерки, които най-вероятно ще са свързани с училищата. 

Анкета
Коментари

Още от последните новини