Kаква трябва да бъде вечерята, за да спим добре

 Kаква трябва да бъде вечерята, за да спим добре - E-Burgas.com

Твърдението, че е необходимо да се вечеря строго преди 18 ч., 0тдавна е загубило своята актуалност. Това се отнася само за чучулигите, които се събуждат рано и лягат не по-късно от 21.00. Останалите могат да се придържат към този принцип - да вечеряте 3-4 часа преди лягане. По този начин, ако сте свикнали да заспивате в 12 часа през нощта, можете спокойно да ядете в 8 или дори в 9 вечерта. За отделените 3 часа преди лягане храната ще има време да се усвои, а излишните килограми върху кръста и ханша няма да се почувстват.

Френските диетолози са доказали, че отказът от вечеря, когато интервалът между храненията е 12 часа или повече, е нездравословен. Този подход няма да помогне да отслабнете и освен това няма да ви позволи да поддържате активност и добро самочувствие. За правилното функциониране тялото се нуждае от глюкоза, която се губи със скорост 6 гр. на час. Ако тялото дълго време не получава храна, то започва да харчи вътрешни резерви. Не бива да се утешавате с надежди, че мастните отлагания ще бъдат първите, които „отиват на работа“. Първо, протеините, намиращи се в мускулите, костите и кръвта, ще започнат да се използват. И само тогава ще се консумират въглехидрати и мазнини.

Следователно гладуването ще засегне предимно състоянието на опорно-двигателния апарат. Костите ще станат чупливи, състоянието на зъбите ще се влоши и мускулите няма да могат да издържат на физическа активност. Това важи особено за любителите на фитнеса след работа. Тренировките водят до повишена консумация на енергия, така че вечерното гладуване само ще допринесе за изчерпването на организма.

Вечерята влияе върху качеството на съня и процесът на заспиване зависи от това какво имаме в чинията вечер. Следователно не е необходимо да приемате успокоителни, но можете да обърнете внимание на продукти, които са отговорни за добрия сън.

Какво още е добро за правилната вечеря:

· служи като отличен антидепресант, успокоява нервите и насърчава здравия сън;

· помага да се избегнат хиповитаминозата и минералния дефицит;

· укрепва имунната система и служи като профилактика на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Но най-важното е вечер да не се храните бързо, а да приемате храна бавно, дъвчейки старателно. Много хора знаят, че внимателното дъвчене допринася за бързото засищане, което означава, че гладът може да се задоволи по-бързо и с по-малко храна.

Каква трябва да е вечерята

Правилната вечеря за отслабване и добро самочувствие трябва да се основава на два принципа - умереност и лесно храносмилане на ястията. Според диетолозите, вечерното хранене трябва да представлява не повече от 20-25% от дневното количество калории. Можете да се съсредоточите върху средния размер на порцията или средните енергийни стойности на ястията. Размерът на вечерната порция, предназначена за мъж, трябва да бъде приблизително 350 g, жените трябва да я намалят със 100 g.

По-добре е да оставите за обяд тлъстото месо или тлъстата риба, но също така не си струва да вечеряте само с млечни продукти. Протеините играят водеща роля при вечерно хранене, те се усвояват лесно и не причиняват тежест в стомаха. Аминокиселините, които съставляват протеина, служат като основни строителни материали за всички тъкани, имат благоприятен ефект върху състоянието на мускулите, костите, кожата, косата и зъбите.

Разнообразие от зеленчуци ще бъде добра „компания“ на протеините. Те перфектно се съчетават не само по органолептични, но и по химически свойства. Трябва да се има предвид, че обемът на зеленчуците трябва да бъде два пъти по-голям от протеина.

Ако не можете да издържите дългия тричасов интервал преди лягане, здравословната вечеря може да бъде разделена на два приема: първо хапнете основното ястие, което може да бъде и здравословна пица, поръчана от https://www.foodpanda.bg/city/burgas  и след няколко часа изпийте чаша ферментирало печено мляко или айран.

Вечеря пред телевизора или зад компютърен монитор е лош навик. Гледането на филми и програми отвлича вниманието от храненето, в резултат на това рискувате да преяждате, храната ще се усвоява по-дълго и ще бъде по-трудно да заспите. Учените откриха интересен факт - те твърдят, че бавната лирическа музика ще бъде отличен съпровод за вечерно хранене. Но под ритмични танцови мелодии човек е склонен да консумира повече храна.

Важно! Енергийната стойност на една вечеря не трябва да надвишава 400 килокалории. Желаещите да отслабнат трябва да намалят тази цифра до 300 kcal.

Коментари

Още от последните новини