Как ще посрещнат празника в манастир „Св. Георги“ в Поморие?

Как ще посрещнат празника в манастир „Св. Георги“ в Поморие? - E-Burgas.com

Днес, на Гергьовден Поморие отбелязва своя празник. Днес празнува също и една от най-уникалните и старинните обители и единственият действащ мъжки манастир в Южна България "Свети великомъченик Георги Победоносец", съграден през далечната 1856 година от турчин на име Селим Бей, който намерил облекчение на болестта си от чудотворната вода, извираща в двора на манастира.

Тази година църквата в манастирската обител ще посрещне миряните напълно обновена. За около 6 месеца храмът беше разрушен почти до основи и изграден отново, като голяма част от средствата дойдоха от Община Поморие и дарители от цялата страна.

„Ние сме изключително радостни да посрещнем гости и поклонници в манастира, въпреки епидемиологичната обстановка в страната. Храмът на манастира беше обновен и вече можем да посрещаме празничните дни в една по-уютна обстановка. Наложи се цялостната му реконструкция. Близо 200 хиляди лева бяха вложени в ремонта“, разказа игуменът на манастира архимандрит Йеротей.

„Честит празник на всички българи и мои съграждани. Това е един от най-почитаните празници в Поморие, тъй като Свети Георги е закрилник на нашия град. Той е символът на победата на доброто над злото. Първоначално никой не вярваше, че можем да съберем толкова средства за реконструкцията на храма. Благодаря на всички, които се отзоваха. Вярата е в основата на всичко, което постигаме“, коментира кметът на Поморие Иван Алексиев.

Коментари

Още от последните новини