Как личният барман на Поветкин спасил един от най-големите франчайзи в света

Как личният барман на Поветкин спасил един от най-големите франчайзи в света - E-Burgas.com

Бургазлията Краси Чуков е автор на около 500 напитки, но уникалните случки в живота са най-големият му коктейл

Вярвате ли, че е възможно един човек едновременно да произхожда от исторически български род, да е довереник на голяма световна знаменитост, да остави следа в най-скъпия спорт, рекорд в Гинес и... костюмирани големци да го гонят на екзотични плажове, за да му предлагат работа? Отговорът не само е да, но и зад него стои бургазлия.

Красимир Чуков стои в основите на модерното барманство и то не само в пределите на България. Въпреки че е първият, представял Бургас в състезания за бармани, той е започнал от футбола, където не се задържал дълго, макар че е от поколението на Чиликов и Сакалиев. Братовчед е на Петър Жабов, но не само представители на цар футбол обуславят неговия род. Къци Вапцаров и известния арабист Владимир Чуков също са част от фамилията. „Свързани сме и с историята. Хората, които предават Стефан Стамболов пак сме ние“, шегува се Краси, който от малък търсил начини как да се развива.

В едно от най-известните заведения в Бургас през 90-те барманът отварял бутилки като ги удрял в бара. Младежите го мислели за факир, това запалило и Чуков. Първите номера, които научил, били хвърлянето на лед във въздуха и хващането им с чаша. Нещата така се развили, че впоследствие той тренирал по осем часа на ден, нощем до 4:00 гледал видеокасета от световно за флеър бармани в Севиля през 2007, а сутринта ставал и хуквал на работа в заведение в Пловдив.

Днес Краси Чуков е един от тримата бармани-хибриди у нас, т.е. знаят от А до Я за коктейлите, как се приготвят, практикуват флеър (хвърлянето на бутилки и чаши във въздуха) и същевременно имат такова международно образование. Завършил е Food & Beverage мениджмънт в Лондон. Сега е собственик, мениджър и пиар на „Екивлибриум“ – значително нов бар-ресторант в центъра на Бургас, където залага на техники, използвани едновременно и в кухнята, и в бара. Така създава инфюжъни – собствени сиропи и ликьори, с които се доовкусяват храни и напитки. „Истинският коктейл се създава на лист хартия – вкусове, чаша, метод, ти само нагласяш мерните единици. Прави се един кръг и се разделя на части, като се започва от най-слабата съставка – ледът“, издава многократния медалист от състезания за бармани, който е и автор на около 500 собствени вкуса или т.нар. хандкрафт коктейли.

Всички тези познания и дългогодишен опит, в който е оглавявал дори световни асоциации, го срещнали не с кого да е, ами с една от най-големите звезди в професионалния бокс в момента – Александър Поветкин. И то в пика на кариерата на руския колос. Бургазлията се грижил за неговите коктейли, тъй като по време на наказанието му за допнинг преди 2 години, пиел специални протеинови шейкове от авокадо, прясно изцедено цвекло, сок от червено зеле и др., а цялата възстановителна програма на звездата, струвала в порядъка на 300 хил. долара.

„Водеше специфичната подготовка при мен, заедно със съпругата и треньора си. Аз се грижих за техните питиета. Преди да си тръгнат му подарих икона на Свети Георги и му казах, че до края на годината ще има бой за титлата. „Братле, аз не съм сигурен дали ще се боксирам повече изобщо“, бяха думите му, но накрая стана така, че боят му с Антъни Джошуа се случи“, разкрива барманът за знаменития си приятел.  

„Адски скромен човек, макар че самият му вид, е доста респектиращ. Ръцете са му като мечешки лапи. Общувахме на руски, тъй като с английския не е много добре. Съпругата му също е много човечна, прекрасни събеседници“, допълва нашенецът.

Познанството с боксьора не е единственият му досег със световния спорт. Работил е и в Монако по време на кръг от Формула 1 преди 3 години, където се отзовал след специална покана в кетъринг екипа. Не е тайна, че именно този кетъринг, е един от най-изисканите в света, дори когато се озовали там Краси и колегата му, били с иззети телефони, нямали право да снимат, подписали и огромни декларации за конфеденциалност. „Точно там е истинското шоу, което започва след състезанието, там са спонсорите, ВИП гостите. Ние сме длъжни да излезем с напомпани мускули и да им покажем кои сме. Отидохме с меню с изцяло авторски коктейли, които бяха и доста скъпи, с неконвенционални съставки, като например семена от най-голямото дърво в Африка – Тонка. Други пък бяха деструктурирани с азот“, разкрива тогавашният преподавател в едно от най-известните училища за бармани - Alchemy Bartending School в Кипър. На кетъринга коктейлите му опитват знаменитости като Силвестър Сталоун, Жан Клод Ван Дам и Жерар Депардийо.

Кипър се оказва свято място за бургазлията. Краси Чуков влиза в книгата на рекордите Гинес за най-голямото мохито в света, именно на острова на Афродита. Той и още четирима негови колеги реализират идеята му, създавайки еднотонен коктейл. Любопитно е, че не майсторлъка за приготвянето му било най-трудно, а намирането на подходящ съд, в който да го направят. Така се свързали с местен акварист, който направил огромен аквариум. Цялата процедура по приготвянето на мохитото отнела 9 часа. „Направихме го в една дискотека и се започна едно безумно пиене, много голямо парти, всеки идваше с черпак“, спомня си барманът.

Не по-малко интересна се оказва и една негова почивка в Кипър през 2007, когато кризата затворила почти всичко. Отишъл там на гости при приятел, просто да се отърси от ситуацията у нас. Естествено с бутилките за флеър. В един от дните отишъл да потренира на плажа и минути след това към него приближил някакъв костюмар. Помолил го да поговорят за 5 минути, но Краси му отвърнал, че не го познава, и че е тук само на почивка. Тогава той му се представил, че е мениджър на близкото заведение, което всъщност било се оказало представител на една от най-големите франчайз компании в света – TGI Fridays, които се славят с около 1700 ресторанта в цял свят, както и огромните традиции в бизнеса. Само барманите в тези заведения наброяват 12 000 души, а стандартът е поне един барман с флеър във всеки обект.

„На всеки 6 месеца имат мониторинг от европейския офис и веднъж годишно от американския, където всичко, трябва да е by the book”, признава Краси, като разкрива, че ако не покрият някои неща от флеъра директно затваряли заведения.

Това се оказал неговият златен шанс, тъй като за въпросното заведение предстояла такава комисия точно след месец и костюмарът буквално се молел на бургазлията да спаси положението, като го омайвал със страхотни условия, включително и квартира. Чуков естествено покрил нормативите и така изкарал две години във веригата, през които се озовал в публикации на лъскави списания и участия в кипърски и гръцки предавания, между които и  „Гърция търси талант“.  

Тези истории, разбира се, не са достатъчни за бургазлията да го накарат да се примири на попрището си. В момента той изцяло залага на модерните и съвременни иновации, като именно колаборацията между кухня и бар, където се е съсредоточил. Любопитно е да издадем, че скоро тези иновации в „Еквилибриум“, ще опита не кой да е, а именно неговият приятел Александър Поветкин! To be continued…

Снимки и видео: Личен архив

Видео
Галерия
Коментари

Още от последните новини