Как да направим перфектната рибена чорба? 

Как да направим перфектната рибена чорба?  - E-Burgas.com

Сега, в сезонa, когато на пазара започват да се появяват най-разнообразни пресни видове черноморска риба, идва времето, в което можем да експериментираме  с  рибни рецепти.

Ако искаме да постигнем неповторим вкус за домашно приготвената ни рибена чорба, нужно е да спазим само няколко прости правила. Това лесно и много популярно в крайбрежните капани по морето ястие, се прави с няколко вида прасна риба. Старите рибари казват, че колкото повече видове морски обитатели сложим в тенжетара при варенето, толкова по-добре. Обикновено те използват дребните екземпляри риба, тези,които не стават за продаване на килограм.

Така че за приготвянето на чорба с перфектен вкус за седем-осем човека, биха могли да ви свършат работа 5-6 сафрида, няколко попчета, 4-5 барбуна, 1-2 дребни чернокопа и още дузина рибки, чийто вид може да бъде най-разнообразен. Могат да се сложат дори цаца, миди и раци. 

И така, в голям съд наливаме студена вода, оставяме я да заври, добавяме сол на вкус и слагаме рибата да поври за десетина - петнадесет минути. След като малко изстине, внимателно прецеждаме през гевгир. Към бульона се добавят няколко моркова, нарязани на кубчета, глава лук, нарязана на дребно целина, настърган джинджифил, дажинов лист, и черен пипер. 

Важно условие за постигането на перфектен резултат е местото на рибата да бъде внимателно отделено от костите. За това прецизно премахваме дори и най-дребните твърди частици, преди да добавим рибата към бульона. Слагаме месото в тенджерата и оставяме да зври отново.

Накрая, след като чорбата е почти готова, сваляме от котлона и добавяме ситно нарязан девисил или магданоз. И сервираме гореща. Ако обичаме застройка, правим я с 5-6 супени съжици кисело млако и два жълтъка, хубаво разбити в хомогенна смес. Която се добавя към чорбата при непрекъснато бъркане, след като е свалена от огъня. 

Коментари

Още от последните новини