Как Бургас празнува Съединението преди един век?

Как Бургас празнува Съединението преди един век?  - E-Burgas.com
снимка: oldburgas.com

През 1910 година кметът разпоредил всички магазини и дюкяни да бъдат украсени с красиви флагове

Има няколко документа, с които се показва как се отбелязва 6 септември в Бургас, каза директорът на Държавен архив- Бургас Данка Георгиева за радио "Фокус" Съхранена е заповед на кмета от 1910 година. Тя е издадена по повод тържественото отбелязване на празника във връзка с 25 години от събитието.

“Кметът разпорежда всички магазини, дюкяни и обществени сгради да бъдат украсени с хубави, със здрави флагове, да бъдат затворени, докато протичат тържествата и след това вечерта да бъдат осветени. Кметът е подчертал, че всеки, който не е спазил заповедта, ще му бъде наложена глоба от 50 лева“, разказа Георгиева. Има и две снимки, които се съхраняват в архива.

„Едната снимка не е точно от събитието. На нея е един изключително активен участник в събитията в Пловдив, който оглавява и непосредствено след 6 септември временното правителство в Пловдив. То съществува за кратко, докато се възстанови цялостната административна власт на Княжеството в Източна Румелия. Другата снимка е на  семейството на Лазар Обрешков- участник в Съединението“, каза още Георгиева. Тя добави, че в заповедната книга на Бургаска община за периода от 1880 до 1887 година, малко след като е издадена последната заповед на 3 август 1885 година, писарят на общината на две страници е написал „Съединението стана“.

Коментари