Къде палатките ще са законни това лято

Къде палатките ще са законни това лято  - E-Burgas.com

Свободното разполагане на палатки, кемпери и каравани по морето през предстоящия летен сезон на 2016 г. ще може да се практикува, както досега. Това ще се случи след окончателно отпадане на забраната за къмпингуване в зона "А" на морските плажове, което депутатите трябва да гласуват на второ четене с нова поправка в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Това става ясно от отговора на Министерство на туризма разрешен ли ще е този тип туризъм през летния сезон на 2016 г. предвид неясния законов регламент в момента. Отговорът е след запитване на "Дневник". 

И в сегашния закон (ЗУЧК) – в чл. 10 алинеите изреждат какво може да се прави на самия плаж. Паркирането и свободното разполагане на преместваеми обекти, каквито са палатките например, не влизат в позволените дейности, т.е. те и сега не са разрешени.

Но с отпадането на изричната забрана, това лято къмпингуването ще е законно за зоната зад плажа – цялата 100 метрова ивица (зона А). Границите на зона А се определят с общи устройствени планове, които в момента преобладаващо липсват. Такива имат само общините Бургас, Варна и Царево.

Коментари

Още от последните новини