Жители на Черноморец бранят плажа "Вромос": Няма радиация!

Жители на Черноморец бранят плажа

Жители на Черноморец излязоха с декларация срещу тиражираната преди няколко дни информация, че плажа "Вромос" е с опасни нива на радиация. Днес те се събраха пред кметството в града, за да изразят позиция. В информация от страна на национални медии се казва, че нивата на радиация са над 50 пъти, което вся смут в жители и гости на курортното градче. "Това е абсолютна лъжа, за нас това уронва престижа на града ни и ще си търсим правата по съдебен път, ако трябва ще заведен дела и в Страсбург", са категорични местните. 

По думите им се всява излишна паника и нечии интереси стоят в основата. След репортажите за радиация масово се отказвали резервации на туристи. А тези, които вече били на почивка в курортния град побързали да отпътуват за друго място край морето.

Всъщност по време на срещата при кмета днес стана ясно, че изследванията на РЗИ далеч не показват критични нива на радиация. Завишението не е 50 , а 2 пъти (виж снимките по-долу), което далеч не представлява опасност за здравето на хората. Кметът на Черноморец  Добри Добрев също показа изследвания, извършени от независима експертна комисия през 2010 г., според които нивата на са далеч под тези норми. 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини