Извинителните бележки за училище от личния лекар срещу заплащане

Извинителните бележки за училище от личния лекар срещу заплащане - E-Burgas.com

Извинителните бележки за училище вече се вземат от личния лекар срещу заплащане. От началото на учебната година практиката е масова, посочва bTV.
Учениците задължително представят бележка от лекар, когато отсъстват от занятия по болест. Документът се изисква и в детските градини, когато родителите искат да бъдат освободени от част от таксата, предава DarikNews.
По този повод Гинка Димитрова потърсила личния си лекар, когато 3-годишната й дъщеря се разболяла. „3 лева струваше бележката. И поиска за мен, за моя болничен, 3 лева, като аз съм неин пациент“, обясни тя.
 
Оказва се, че таксата за извинителна бележка е напълно законна, тъй като издаването на документа не е включено в пакета дейности, платен от Здравната каса.
Всеки личен лекар определя размера сам – 0 лева, 1, 2, 5 или повече, зависи от джипито.
„Това е договорен процес, могат да се договорят и на отделни цени”, коментира д-р Георги Миндов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.
 
Таксата е за административно обслужване. Важно условие е на видно място в лекарския кабинет е да има изложен ценоразпис.
 
Срещу платената сума пациентът трябва да получи касова бележка. За издаване на болничен обаче няма такса. Гинка държи на по-голям контрол и ред при таксуването на пациентите.

Коментари

Още от последните новини