Извънредното положение пада, мерките остават

Извънредното положение пада, мерките остават  - E-Burgas.com

След 13 май става ясно кои разпоредби ще останат в сила

Мерките за борба с коронавируса най-вероятно ще останат в сила, но без извънредно положение. Това се разбра от думите на министър-председателя Бойко Борисов. Идеята е да бъде отменено извънредното положение, но мерките да останат да действат. На Балканите държавите също подготвят постепенно облекчаване на мерките.

Някои от мерките се очаква да бъдат записани в Закона за здравето, така че да продължат да важат, без да има фактически извънредно положение. Дали всички или някои разпоредби ще останат в сила, ще се разбере преди 13 май. Това се разбира от обявеното намерение на премиера Бойко Борисов.

"Много от мерките са в този закон. Ако може парламентът да приеме това, работим върху това, закон, който да включва само мерките. Да махнем думата "Извънредно положение", защото те и сега са най-меките мерки в Европа. Заповедите на здравния министър, които сега излизат като постановления... ако има закон, ще бъдат легитимни без извънредно положение. Виждате другите държави, обикновено вървят с две седмици след нас и накрая всички са около 12 май. Накрая, като дойде тази дата, ще видите." заяви Бойко Борисов, цитиран от БНТ.

 

Коментари

Още от последните новини

Светът
Извънредното положение пада, мерките остават  - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Извънредното положение пада, мерките остават  - E-Burgas.com

Африка