Израел подготвя мащабен военен удар по Иран след ракетната атака на Техеран

Израел подготвя мащабен военен удар по Иран след ракетната атака на Техеран - E-Burgas.com

Израел планира значителен военен отговор срещу Иран след недавния масиран ракетен удар, който Техеран нанесе по израелски територии. Тази ескалация на напрежението идва в контекста на увеличаващата се конфронтация между двете нации, след като Иран извърши серия от нападения, включително пускането на над 180 балистични ракети, което бе признато за един от най-големите удари срещу Израел досега  .

 

Според израелски военни източници, атаката на Иран е била отговор на действията на Израел срещу Hezbollah в Ливан, след като Израел е елиминирал ключови лидери на групировката. В резултат на това, Израелският отбранителен сили (IDF) са активирали максимални мерки за защита, а правителството е призовало гражданите да бъдат в готовност  .

 

Израелските власти планират атаките да се насочат както към ядрени обекти на Иран, така и към неговите нефтени инсталации. Премиерът Бенямин Нетаняху подчерта, че Израел не може да се откаже от необходимостта да защити своята национална сигурност, а последствията за Иран след израелския отговор ще бъдат сериозни  .

 

Тази ситуация поставя в опасност не само мирът в региона, но и глобалната стабилност, особено с активното участие на САЩ, които са готови да предоставят подкрепа на Израел в случай на ескалация  .

 

Анализаторите предупреждават, че отговорът на Израел може да бъде “широк мащаб” и да включва координирани удари, което само ще увеличи напражението в региона. Следващите часове ще бъдат критични, а вниманието на международната общност е насочено към развитието на конфликта  .

Коментари

Още от последните новини