Изработването на паметника на Коджакафалията напредва

Изработването на паметника на Коджакафалията напредва - E-Burgas.com

Още приживе Александър Георгиев - Коджакафалията получава прозвището Бащата на Бургас, а щедростта му го нарежда сред най-големите дарители в България. През целия си живот той помага със средства на бедни, сираци и за развитието на града. През 1911 година Коджакафалията прави своето завещание, с което дарява огромно количество имоти и средства на съгражданите си.
Въпреки големия принос за развитието на града, в момента Коджакафалията няма паметник в Бургас. Поставеният около 1916 година каменен монумент с кръст на гроба му е премахнат през 1950-та. Той се е намирал в непосредствена близост до бул. "Сан Стефано", при югозападния край на оградата на Помощното училище.
За да се съхрани паметта за благодетеля, започна инициатива за възстановяването на неговия паметник. В момента са провежда процедурата за избор на изпълнител, който ще извърши проектирането, изработката и поставянето на монумента.
Новият паметник на Коджакафалията ще бъде копие на изработения преди повече от век монумент. В него ще бъдат вградени и три оригинални елемента, запазени след разрушаването на стария. 
Паметникът ще се намира северно от Централната автобусна спирка, в контактната зона с църквата "Св. Иван Рилски" и Бургаския свободен университет. Той ще е ориентиран в посока изток - запад и ще се вписва по много добър начин в архитектурната среда. 
За доброто експониране на паметника ще бъде поставено художествено осветление, а районът около него ще бъде облагороден по подходящ начин.

Коментари

Още от последните новини