Изложба с находки от Древна Аполония откриват в столицата

Изложба с находки от Древна Аполония откриват в столицата - E-Burgas.com

Международната изложба "Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите", която разказва за историята на един от най-прочутите древни градове у нас - Аполония, ще бъде открита утре, 13-ти декември, от 18.00 часа в Музея за история на София. Ще бъдат показани над 500 от най-ценните находки, показващи какъв е бил животът на хората в древния град. Сред артефактите са ритуално огънат меч, бронзов венец с позлата, сервиз за банкети, златни накити, пинцета и мидичка с руж за гримиране, кукли и фигурки на различни животни.

„Созопол е уникално място още от неговото създаване. Едно от най-топлите места по Черноморието, което още древните, в края на 7 век преди Христа, са разбрали и използвали. Едно място на динамичен контакт още от времето на траки, елини, римляни, славяни и българи”, заявява за НОВА директорът на Общинския културен институт "Музеен център" - Созопол Димитър Недев. 

"Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите" включва експонати от: Лувър, Музеен център – Созопол, Национален археологически институт с музей – БАН, Национален исторически музей, Регионален исторически музей – Бургас. Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България, Лувър и Френския институт в България.

Експозицията може да бъде видяна до 10 март. 

Коментари

Още от последните новини