Издръжката на партиите: 38 млн. лв. от държавни субсидии, 5 млн. лв. от дарения, 4 млн. лв. от членски внос

Издръжката на партиите: 38 млн. лв. от държавни субсидии, 5 млн. лв. от дарения, 4 млн. лв. от членски внос	 - E-Burgas.com

Сметната палата публикува доклад за извършен одит на финансовата дейност и предоставеното имущество на политическите партии за 2014 г. без частите от него, които по време на одита са изпратени на прокуратурата, съобщи Сметната палата.

През 2014 г. 22 партии от одитираните получават държавна субсидия в общ размер на 37 890 хил. лв., която има най-голям относителен дял при финансиране на дейността им.

През одитирания период 18 партии отчитат приходи от членски внос в общ размер на 4 194 хил. лв., които са проверени. 16 политически партии са получили дарения на обща стойност 4 891 хил. лв.

Декларациите за произхода на дарените средства от физически лица са оповестени в публичните регистри на интернет страниците на партиите.

Две политически партии са формирали приходи и извършили разходи от стопанска дейност - издаване на вестник. Други три са формирали приходи от продажба на ДМА (автомобили и автобус)и една партия е декларирала приходи от продажба на имоти. 11 политически партии са направили дарения на трети лица общо за 1 493 хил. лв., като за това са ползвали средства, както от държавна субсидия, така и от собствени приходи.

22 политически партии ползват 775 помещения, предоставени по реда на ЗПП от областни и общински администрации в страната. За наеми на тези имоти са изплатени 932 хил. лв. В края на 2014 г. 11 партии отчитат 58 хил. лв. неразплатени задължения, като 34 хил. лв. от тях са изплатени през 2015 г.

Политическите партии ползват за набиране на приходи и другите, регламентирани със Закона за политическите партии (ЗПП) източници: членски внос, дарения от физически лица, приходи от регламентирана стопанска дейност, лихви по парични депозити в банки.

Източник: "Труд"

Коментари

Още от последните новини