Избиването на животни в Ямболско продължава

Избиването на животни в Ямболско продължава - E-Burgas.com
БТА

Умъртвяването на овце и кози в Ямболско продължава заради случаите на чума в района. Това стана ясно след срещата на земеделския министър Румен Порожанов с местни животновъди.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов разпореди Порожанов да се запознае на място със ситуацията.

В същото време министърът е заявил на местните хора, че се търсят варианти обезщетенията за умъртвените животни да бъдат по-адекватни на загубите.

Министърът е предложил на местните фермери избор дали да им бъде платено с пари, или да им бъдат докарани нови овце и кози, за да възстановят стадата си.

Местните обаче настояват за по-висок размер на паричното обезщетение, защото се притесняват, че ще бъдат компенсирани с нискокачествени животни.

По-рано през деня евтанизирането в Ямболско беше спряно, тъй като протестиращи и представители на различни НПО-та и политически движения не допуснаха ветеринарите в стопанските постройки.

До момента в село Шарково са унищожени около 1200 животни, като предстои да се умъртвят още около 300. През следващите дни ще бъде извършена и дезинфекция на помещенията, в които са били животните.

В сила е и забрана за търговия с мляко и месо от общините Елхово и Болярово като мярка срещу разпространението на чума по дребните преживни животни на други места.

webcafe.bg

Коментари

Още от последните новини