Иван Донков перял пари в Хонконг

Иван Донков перял пари в Хонконг - E-Burgas.com
  Иван Донков   Състав на Специализирания наказателен съд беше командирован в Бургас за изнесено заседание по делото срещу обвинения в лихварство Иван Донков, известен с два прякора – Бухала и Луцифер. Под съдебна отговорност е подведена и неговата любовница Милкана Вълканова, която по „съвместителство“ е изпълнявала и ролята на съучастничка в престъпната дейност на своя Дон Жуан. Прокуратурата е на мнение, че двамата са действали като организирана престъпна група.Преди година процесът тръгна с фалстарт в столицата, но съдебното разследване скоро след това зацикли. Една от причините беше големият брой свидетели, болшинството от които са от Бургаско. Решението за изнесеното заседание е взето, за да се улеснят свидетелите и вещите лица, призовани по делото, и да се спестят разходи. Магистратите заседаваха в съдебната палата на Бургас, като призовани за разпити бяха 120 свидетели! В рамките на 4 дни бяха разпитани близо 100 от тях. 

Делото срещу обвинения в лихварство Иван Донков – Луцифер ще продължи в София на 19 и 20 октомври, когато се очаква да бъдат разпитани и трима анонимни свидетели. 

Той носи отговорност общо за 18 престъпления 

като някои от тях са за изнудване, а други - за укриване на доходи в размер на 413 хиляди лева. Любовницата на застаряващия Дон Жуан пък е обвинена от прокуратурата като помагач и съизвършител на част от престъпленията.

Без да дава дори и стотинка за данъци или за лицензи за лихварската си дейност, в продължение на 12 години бургазлията Иван Донков се обогатил с над 2 млн. лв. Освен това в годините на финансовия си „просперитет“ (между 1997 и 2009 г.) той се сдобил и с десетки апартаменти и парцели по Черноморието. Това било лесно осъществимо, тъй като Донков раздавал на закъсали предприемачи заеми със 120% годишна лихва. От „щедростта“ на Луцифер се възползвали бизнесмени от всякакъв ранг и калибър - строителни предприемачи, търговци, животновъди, собственици на транспортни фирми – все хора, спешно нуждаещи се от финансова помощ. Според обвинението Донков раздавал кредити срещу лихви, с което заработил незаконно над 2 млн. лв. между 1997 и 2009 г. Той се сдобил и с 22 апартамента, 4 парцела с етажи от къщи по Черноморието и два луксозни автомобила. 

Печалбите от нерегламентирания си бизнес Донков превеждал по сметки на любовницата си Милкана Вълканова. По това време тя работела като мениджър в клон на банка ДСК. Вълканова е превъртала милионите през различни финансови борси по света, най-често в Азия. Според разследването, което продължи две години и половина след ареста им, 

Луцифер и Милкана са превъртели през хонконгската борса над 10 млн. лв. 

Заради финансови сривове обаче загубили половината.

Обвинението обяви, че Иван Донков е раздавал заеми със 120 процента годишна лихва. Той е развивал успешен лихварски „бизнес", без да бъде обезпокоен повече от 12 години! В периода от 1997 до 2009 г. Луцифер демонстрирал забележителни финансови възможности и осигурявал дори големи заеми много бързо срещу 10 процента месечна лихва, като искал за гаранция недвижими имоти. Той не търпял просрочие - придобивал заложените имоти, след това бързо се освобождавал от тях, като ги продавал, а сумите превеждал на Милкана Вълканова. 

Жертвите на имотните измами се обединиха в гражданска сдружение, наречено „Сдружението прави силата”, което Луцифер подигравателно наричал 

„Сдружението на балъците”

Сега точно „балъците” събраха сили, за да разкажат в съда, в присъствието на лихваря, как им е съдирал кожата от гърба и ги е разорявал заради кредитите, които им е отпускал. 

Разследващите са установили, че лихварят Донков е работил по три схеми. За да отпусне кредит, той карал длъжника най-напред да му продаде фиктивно недвижим имот, с уговорката, че след като си върне заема, той ще му продаде обратно. Така хората са прехвърляли нотариално цял апартамент срещу заем от 10-15 хил. лева. Повечето от тях така и не успявали да си върнат кредитите, защото Донков им начислявал 120% годишна лихва.

Втората схема, по която Луцифер успявал да изиграе длъжниците си, е, като ги карал да подписват Запис на заповед за два пъти повече пари от отпуснатите. Ако например Донков е дал заем от 7 хиляди лева, длъжникът му е подписвал Запис на заповед, че е получил 15 хиляди. Така той си е гарантирал, че ще получи всичко заедно с лихвите, обясниха разследващи.
Последната схема е с договорна ипотека, вписана в полза на Иван Донков. 

До услугите на Луцифер опирали строителни предприемачи, търговци, животновъди, собственици на транспортни фирми и други, които спешно се нуждаели от средства. Донков бил известен с това, че дава каквато сума му поискат срещу месечна лихва от 10% и ипотека или фиктивна продажба на имот като гаранция. Наказателната лихва за просрочие пък била по 1% на ден. Така само след няколко месеца неизменно се стигало до загуба на скъпи имоти, в замяна на мижави кредити. "Продадох всичките си 100 крави, за да платя дълга си. Преведох парите по сметка на Донков в банката. Въпреки това, той не заличи ипотеката на офиса ми", заяви първият разпитан по делото - Сашо Филипов. Животновъдът от Айтос опрял до "услугите" на Луцифер през 2002 г.

Причината била, че фирмата, която изкупувала млякото му, закъснявала с превода на парите, а работниците му си искали заплатите. По това време банките трудно отпускали кредити и за получаване на средствата се чакало повече от месец, обясни фалиралият бизнесмен. За заема от 20 хил. лв. Донков му поискал 10% месечна лихва, а като гаранция, че ще се издължи, трябвало да ипотекира в полза на лихваря офиса си от 300 кв. метра в центъра на Айтос. Условията по финансовата сделка се уговаряли устно. Така в рамките на половин година той взел четири кредита от Донков. С връщането на последните два обаче се забавил. "Каза, че ще ми вземе офиса. Принудих се да продам кравите. Събрах средства от всички възможни места и отидох да му ги дам. 

Той обаче поиска и лихва за деня на срещата ни - 

200-300 лв. Тези пари не бях предвидил и се върнах да търся от приятели. Като ги събрах, Донков отказа среща", обясни Филипов пред съда и допълни, че превел дължимата сума от 41 хил. лв. на Луцифер по банков път.

И Тодор Илиев е „сърбал попарата“ на бургаския лихвар. Той се занимавал с ресторантьорство и заради проблеми в бизнеса се принудил през 1999 г. да поиска 10 хиляди долара заем от Донков. Луцифер бил категоричен: длъжникът трябва да му прехвърли чрез фиктивна продажба 4-стайния си апартамент в бургаския комплекс „Зорница“. Илиев бил наясно, че лихвата от 10% на месец е убийствена, но парите му трябвали бързо, а за заем от банка трябвало да чака повече от месец. Илиев на няколко пъти ставал клиент на Донков. При връщането на последния кредит длъжникът се забавил с няколко месеца. „Дължах му 1300 долара и го помолих за отсрочка. Щях да събера парите до 5-6 месеца, но той отказа и продаде апартамента ми. След това жилището ми бе препродадено още 2 пъти”, разказва ресторантьорът. По аналогичен начин с мезонета си в центъра на морската столица се простила и Сула Георгиева. 

Според прокуратурата Милкана Вълканова, която живеела на семейни начала с Донков, прикривала произхода на незаконно спечелените от него средства чрез финансови операции. В периода 2004 до 2009 г. младата банкерка превела различни суми на обща стойност 1,5 млн. лв. по свои сметки в банката, в която работила. След това ги превъртала безкасово по други депозитни и разплащателни сметки. 

Малко след като на 1 декември 2009 г. Луцифер е арестуван, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е наложила възбрана върху парцела му от 9,5 дка в гр. Ахелой. На Донков са блокирани и 17 апартамента в Слънчев бряг, всеки от които е с площ от 55 до 74 кв. м. ; парцел с право на строеж от 380 кв. м, както и други незастроени 2,2 дка в Несебър, а освен това и терен от 1,5 дка в Равда. След два месеца комисията открила и запорирала и апартамента му от 111 кв. м в Бургас. Замразени са и банковите сметки, чрез които Милкана Вълканова „перяла“ парите от лихварската дейност на своя Ромео. Луцифер бе арестуван на 1 декември 2009 г., а гаджето му – 10 дни по-късно. Лихварят имаше самолетни билети за ЮАР с дата 22 декември, където трябваше да празнува Коледа със своята възлюбена Милкана. 

След неколкомесечен престой в ареста и двамата бяха пуснати под гаранция. Оттогава насам Луцифер може да се забележи често по бургаските централни улици на мотопеда си или пък по кафенетата. Любовницата му пък заведе дело срещу ДСК за неправомерно уволнени. БЛИЦ
Коментари

Още от последните новини