Иван Цветанов: „В школата на Нефтохимик има изключително талантливи деца“

Иван Цветанов: „В школата на Нефтохимик има изключително талантливи деца“ - E-Burgas.com

От два месеца Иван Цветанов е директор на ДЮШ на Нефтохимик. С неговото привличане се въведоха нови методи на работа, с които талантливите млади футболисти ще успеят да развият максимално качествата си. Иван Цветанов говори пред сайта на „шейховете“, ето какво заяви той:

Г-н Цветанов, от близо два месеца сте начело на ДЮШ на Нефтохимик. Какви са впечатленията Ви през този период?

Това, което мога да кажа със сигурност е, че от родените през 2002 година нагоре, ще трябва да работим много за техника, координация и бързина. Това са децата, с които не трябва да правим компромиси, що се отнася до тези неща. При по-големите набори е малко късно да се развиват тези компоненти, така че е важно да се насочим към най-малките.

От съвсем скоро и кондиционният треньор на Нефтохимик Даниеле Нерви ще работи с тези деца. Защо е толкова важно работата с тях именно в тази възраст 7-12 години?

Това е така, защото на тази възраст децата са образно казано, като един „бял лист хартия“, върху който най-лесно се чертае, т.е. много лесно разбират новите неща, които им се показват. От най-ранна детска възраст ще придобият добро „чувство“ към топката. По начина, по който се тренира в момента в школата на Нефтохимик, ще научим децата на А и Б във футбола още докато за малки, а не когато отидат в мъжки отбори тепърва да учат тези неща.

Има ли талантливи деца в школата на Нефтохимик?

Абсолютно! Във възрастите 2006, 2007 и 2008 виждам много талантливи деца, а освен това те израстват с всеки изминал ден. Знам, че в Бургас има много талантливи деца. Също така смятам, че е крайно време в българския футбол да започне да се работи по дадена методика, а именно във всяка възраст да се прави това, което е характерно за точно тази възраст. Най-важното, което трябва да правим е да обучаваме децата!

Защо е толкова трудно за децата, които са на възраст 10-12 години,  ставайки на 17-18 години, да направят преход към мъжки футбол?

Точно тази седмица имах разговор с едно дете от нашата школа, което е свикнало всички да го тупат по рамото и да му казват колко е добър, В момента, в който треньорът му направи забележка, то това дете приема своя треньор за враг. Това дете не се старае да усъвършенства качествата си. И когато достигне до мъжки футбол, той има страшно много пропуски. Именно заради това обясних на въпросното дете, че когато треньорът му казва нещо, то това е само за добро. Много деца на възраст 10-14 години се мислят за завършени футболисти, а това не е така. В Нефтохимик няма да допуснем дете, което е достигнало до възраст 17 години, да не е завършен футболист. Естествено някои футболисти са по-талантливи от други и ще успеят да играят в по-силни отбори.

Липсата на стратегия убива българския клубен футбол. Каква ще бъде стратегията за развитие на школата на Нефтохимик?

Както казах, във всяка определена възраст ще се набляга на специфични неща, които са характерни за точно тази възраст. Само така ще можем да подготвим качествени играчи.

Освен кондиционен треньор в ДЮШ на Нефтохимик има е треньор, който работи с вратарите в различните възрасти. Колко важно е това?

Това е много важно за всеки вратар в школата, защото този пост е много специфичен и е изключително важно да има треньор на вратарите, който да показва тънкостите на младите ни вратари. Благодарен съм на ръководството на Нефтохимик, че прие положително това мое предложение и при нас вече има треньор на вратарите.

От няколко години се смени формата на мачовете, които играят различните възрастови групи. Най-малките играят 5 срещу 5, следва 7 срещу 7 и т.н., докато се стигне до 11 срещу 11. По-добър ли е този формат?

Да за мен това е правилната формула. Така е и във водещите футболни сили в Европа. Нека не се стремим да бъдем иноватори в тази област, а да копираме правилните неща, които се правят в развитите футболни страни.

Нефтохимик е единственият елитен футболен клуб в Бургас и региона. Освен това в школата всички деца тренират безплатно. На какво ще бъдат научени децата, които тренират в Нефтохимик?

Моето желание е да подготвяме колкото се може повече играчи, които да бъдат готови за мъжки футбол. Естествено максимален брой от тези деца да влизат в представителния отбор на Нефтохимик. Това е нашата цел и това преследваме всеки ден. Освен това обаче, ние се стараем да обучаваме децата да са добри хора, това също е изключително важно за нас.

Коментари