Испански и варненски съдия направиха работна визита в Окръжен съд - Бургас

Испански и варненски съдия направиха работна визита в Окръжен съд - Бургас - E-Burgas.com

Председателят на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова, посрещна на работна визита своя колега, съдия Мария Терзийска от Окръжен съд – Варна и гостуващ съдия от Апелативен съд в гр. Леон, Испания.  Посещението на съдия Ана Дел Сер Лопес в България е част от обмена на Европейската мрежа за съдебно обучение. Целта е насърчаване на общата правна и съдебна европейска култура и познаването на правните системи на Европейския съюз. Идеята е да се повиши разбирането, доверието и сътрудничеството между съдии в рамките на държавите - членки на ЕС.

Съдия Темелкова представи на гостите структурата и работата на институцията, която ръководи. Акцент в посещението бе запознаване с дейността на Центъра за медиация и спогодби към Окръжен и Районен съд – Бургас и мястото на способа „Медиация“ в българското правораздаване. Бе представена приложимата от двата съда Съдебна програма за медиация. Испанският магистрат прояви интерес и към оборудваното помещение в съда, предназначено за „Стая за деца“, което предлага благоприятна, близка до семейната и до интересите на децата среда. Помещението е пригодено да се ползва за изслушване от съдия на дете, участник в съдебния процес, за провеждане на консултация между социален работник или психолог с дете участващо в съдебния процес.

Съдия Темелкова изпрати гостите с думите „В нашата правораздавателна дейност установихме различия, но те само могат да ни поучат в ползите на едната или другата система. Партньорството и обмена са важни стъпки в усвояването на добри практики и тяхното приложение. Това е нашият стремеж“.

Магистрати от Окръжен съд – Бургас продължават да участват в Европейската мрежа за съдебно обучение.

Коментари

Още от последните новини