Искат сезонен наем за заведенията в Морската градина

Искат сезонен наем за заведенията в Морската градина - E-Burgas.com

Четири заведения в Морската градина на Бургас се жалват от високите наеми през зимните месеци. По-конкретно: бистро, ресторант, дискотека и кафе-клуб. В искането си до Общинския съвет наемателите им посочват, че зимата не работят, предава Радио "Бургас".

"Няма как да издържим на този наем зимата. Обектите се водят сезонни и до август плащахме 3600 лева, наполовина. Сега наемите са по 7 000-8 000 лева. Всички сте наясно, че активен е само декември. В Морската градина през другото време работа няма. Трудно се намира и персонал. За да работим лятото, не освобождавам хората. Лично аз имам 25 човека, които осигурявам. В този момент трябва да освободя десет-петнадесет от тях, да не плащам заплати, за да мога евентуално да издържа . Молбата ни е да се върне стария наем", споделя пред медията Димо Димов, акционер в едно от дружествата.

Промяната на наемите идва от тази година, след като изтичат договорите им, сключени с общинското предприятие „Благоустройствени строежи“. Провеждат се нови търгове, на цени определени  от Общинския съвет.

Не може да си дал 400-500 хиляди лева да го направиш и в един момент да го затвориш или да премахнеш заведението, да оставиш гола поляна там. Имахме надежда, че това което сме коментирали за зимния период, ще се случи. Минали са оценители, ако искате платете ни обектите и ги давайте под наем за 15 хиляди лева,ако щете,  посочват фирмените представители.

Общината се изправя пред правен прецедент-може ли да се плащат различни наеми през сезоните. Досега това е правено, но е спорно колко е законно. А фирмите настояват за по-ниски цени, иначе затварят. Ако обаче отстъпката бъде направена за тях, остава възможността и други търговци веднага да поискат същото.

Коментари

Още от последните новини