Институциите масово съдени за отказ на достъп до информация

 Институциите масово съдени за отказ на достъп до информация - E-Burgas.com

Много често отказът на институциите да предоставят достъп до обществена информация завършва със съдебни решения, които ги задължават да дадат исканата от граждани и журналисти информация. Това става ясно от годишния доклад на Програма Достъп до информация (ПДИ) за състоянието на достъпа до информация в България през 2015 г.

В 49 случая от общо 68 съдебни решения съдът се е произнесъл в полза на търсещите информация и едва в 19 случая в полза на администрацията.

Най-питани през миналата година са били институциите от централната администрация. 117 са консултираните от ПДИ случаи, в които е искана информация от министерства, агенции и комисии. Най-честите откази за предоставяне на информация са свързани с тълкуването на понятието "обществена информация". Друг често използван повод за отказ е несъгласието на трето лице за оповестяване на исканата информация. Често става така, че дори лицето да не отговори конкретно съгласно ли е или не информацията да бъде предоставена, съответната институция отказва да я предостави на питащия. Различия в тълкуването на съда и институциите има и по отношение на информацията с надделяващ обществен интерес. Мълчаливите откази на институциите пък без изключение падат в съда.

 Най-търсената информация обикновено е свързана с изразходването на обществени средства. Това е така, защото немалка част от институциите на централната и местна власт не спазват изискването за активно предоставяне на информация. Друга тема, която често се радва на интерес сред питащите, е свързана със сигналите за корупция и вземането на решения. С въвеждане на изискването за публикуване на информация в секция "Профил на купувача", където се оповестява информация, свързана с обществените поръчки, са спаднали случаите на подаване на заявления за достъп до информация./Actualno.com

 

 

Коментари

Още от последните новини