Инспектори проверяват дали търговците таксуват найлоновите торбички

Инспектори проверяват дали търговците таксуват найлоновите торбички - E-Burgas.com

През есента на 2012-а година държавата сложи край на безплатните торбички по магазините. Оттогава досега регионалните инспекции по околна среда и водите регулярно следят дали търговците изпълняват изискването да таксуват клиентите си за пликчетата за покупки.

Само през август РИОСВ - Бургас е проверила 15 обекта за спазване на Наредбата по отношение на пуснатите на пазара пластмасови торбички за пазаруване. Обектите са в общините Бургас, Поморие, Руен, Айтос, Сунгурларе, Средец и Камено.

В три от проверените търговски обекти е установено наличие на тънки пластмасови торбички за пазаруване с дръжки, с дебелина под 25 µm и размери под 390 mm/490 mm в разгънат вид, които не попадат в обхвата на чл. 4, ал. 1, т. 6, т. 7 или т. 8 от Наредбата. За тях се дължи заплащането на продуктова такса.

Дадени са предписания в 7-дневен срок да представят в РИОСВ – Бургас на основание чл. 119, ал. 6 от ЗУО, първични счетоводни документи за купуването на предлаганите тънки пластмасови торбички с дръжки или попълнена месечна справка-декларация, както и платежно нареждане за платена продуктова такса по сметката на ПУДООС за торбичките.

Предписанията са изпълнени, информираха днес от екоинспекцията.

Коментари

Още от последните новини