Индивидуалните спортове с петиция до кмета Димитър Николов, искат оставката на Калчо Белов

Индивидуалните спортове с петиция до кмета Димитър Николов, искат оставката на Калчо Белов - E-Burgas.com

Около 50 представители на индивидуалните спортове в Бургас внесоха петиция до кмета на община Бургас Димитър Николов, в която настояват, той да се намеси решително и да отложи гласуваната вече Наредба за спорта, както и за оставката на сегашния председател на Постоянната комисия по спорта Калчо Белов. С петицията те искат да привлекат кмета като арбитър в спорната ситуация между клубовете в общината.

„Тази наредба е изработена „на коляно“ и буксува тежко заради неща, които не бяха чути за установените в нея срокове. Досега получавахме финансово подпомагане най-късно през март, а сега това е невъзможно, защото срокът за кандидатстване  по новата наредба е 31 януари и той е изтекъл“, каза единият от инициаторите на петицията Милен Господинов от СКЛС „Пиргос“.

Според него поправките в наредбата са продиктувани от смешни аргументи, тъй като такава била практиката във Варна и София. „Бургас беше ли европейски град на спорта, бургаските спортисти са номер едно и ние трябва да бъдем за пример, нека другите гледат от нас“, каза още Господинов.

В залата присъстваха редица изявени бивши и настоящи спортисти и треньори като Георги Марков, Рашко Ломски, Антон Коджабашев, сенсей Гергана Апостолова и др., които защитиха петицията на колегите си.

По тяхна неофициална информация индивидуалните спортове в Бургас имали около 1,8 пъти повече състезатели от колективните. Затова и разпределението 30:70 било обидно и необосновано.

Според входиторите на документа днес, няма противпоставяне между клубовете, а между спортната общественост и някои общински съветници, за да могат определени клубове да вземат по 150-170 хил.лв. от средствата на общината, а другите по 1 700 лв.

Те стигат доста по-далеч в обръщението си до кмета Димитър Николов, тъй като настояват за оставката на Калчо Белов като председател на Постоянната комисия по младежта и спорта в Общината. „Убеждението на този човек е, че той лично дава парите на клубовете, а те са общински ресурс, който трябва да бъде разпределен справедливо. Такова разпределение 30:70 няма. Идеята им, според нас, е малко на брой клубове да вземат лъвския пай“, каза още Господинов.

„Редно е г-н кмета да се намеси решително в тази гавра. Той е бил в ръководството на нашия клуб „Победа-Чверноморец“ на предишната си длъжност и много добре знае през какви трудности сме минали“, заяви изпълнителният директор на на клуба Иван Попов.

Представителите на индивидуалните спортове се зарекоха, че са готови да стигнат до Комисията за защита от дискриминация и Административен съд, ако спортната наредба не бъде отложена.

Коментари

Още от последните новини