Имунитетът срещу коклюш е временен и се налага реимунизация през 10 години

Имунитетът срещу коклюш е временен и се налага реимунизация през 10 години - E-Burgas.com

Какво представлява коклюша.

 

Коклюшът е инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Bordetella pertussis. Нарича се още "магарешка кашлица" или в немскоезичния свят - тримесечна кашлица.

Започва като банално заболяване, напомнящо респираторен вирус, с няколко прокашляния дневно, които се интензифицират и прерастват в мъчителни кашлични пристъпи, особено нощем. Характерен е т.нар. реприз, свиркащ звук при поемане на въздух между прокашлянията. Децата често кашлят с изплезен език.

 

Особено опасен, дори животозастрашаващ, е коклюшът за бебета и малки деца. В острата фаза пристъпите са толкова интензивни, че децата не успяват да поемат въздух между отделните прокашляния, така че организмът изпитва кислороден глад, което особено при малките бебета може да доведе до гърчове и, за съжаление, смърт.

 

Коклюшът се лекува с антибиотик от групата на макролидите (азитромицин или кларитромицин), ако се диагностицира до 10-14 ден след началото на симптомите, като при навременно лечение може да се очаква значително облекчаване на симптоматиката и по-бързо излекуване. За съжаление, при късно диагностициране (което се случва често, тъй като рядко се изследва при начални симптоми) антибиотичното лечение е малко ефективно.

 

Причината ежегодно да има случаи на коклюш в България и по света се дължи на комбинация от фактори. От една страна, безспорно е ниското имунизационно покритие, но от друга страна, ваксината за коклюш е слабо ефективна: защитава 73% от ваксинираните една година след имунизация, и 34% от ваксинираните - 4 години след имунизация. Тоест дори имунизационното покритие да е много добро, пак имунитетът отслабва бързо, а non-responder-ите (хората, които не изграждат имунитет в отговор на ваксината) са много, но за съжаление, учените за момента това са постигнали с коклюша.

 

Има ли решение?

 

- Разумно е да се въведе редовна реимунизация на възрастните на всеки 10 години (заедно с дифтерия и тетанус).

 

Разумно е да се предлага двукратна реимунизация за коклюш на всички бременни в първия и втория триместър, чиято последна реимунизация е преди повече от 4 години. Така майката ще образува нови антитела, които преминават плацентарната бариера и защитават бебето до 5-6 месец след раждането, когато вече е завършен имунизационния курс за коклюш. Това е стандартна практика в много еверопейски държави още от периода на моето следване, т.е. отпреди 20 години.

 

В сегашната епидемиологична обстановка препоръчвам PCR изследване за Bordetella pertussis и parapertussis (паракоклюш) при всяка суха кашлица, която не преминава с конвенционално лечение (антихистамин и инхалаторен кортикостероид) за 3 до 5 дни и се интензифицира, особено нощем. Препоръчвам за София изследването да се направи в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести на бул. Янко Сакъзов 26. Пациентът не трябва да е приемал храна и вода преди изследването. Пробите се приемат до 10 часа сутринта и резултатите излизат в рамките на деня.

 

За възрастни от февруари 2024 г. има тривалентна ваксина в аптечната мрежа - Boostrix (дифтерия, тетанус, коклюш), която можете да купите в аптечната мрежа срещу рецепта и да поставите при личния лекар, докато Министерството на здравеопазването разреши проблема с достъпа до ваксини за възрастни.

д-р Бояна Петкова

 

Коментари

Още от последните новини