Има сделка: Общината продава клиниката в "Меден рудник", дава парите за медицински факултет

Има сделка: Общината продава клиниката в

От “Булфарма” придобиват пълна собственост на сградата срещу 3,4 млн. лв, Медицински център III се мести в центъра на Бургас

Общински съвет – Бургас разреши продажбата на „Медицински център III-Бургас” ЕООД на "Булфарма" ООД за сумата от 3,4 млн. лв. Това стана след близо час и половина дебати в местния парламент по време на които бяха обсъждани евентуално отлагане на докладната, промяна в цената и други детайли по сделката. В крайна сметка съветниците решиха клиниката да бъде продадена, а парите да бъдат инвестирани в изграждането на медицински факултет към бургаския университет “Проф. д-р Асен Златаров”. 

По докладната записка взе отношение и кметът Димитър Николов, който заяви, че парите за жизнено необходими за изграждането на медицинския факултет, като в противен случай общината ще бъде принудена да тегли търговски заем за бе обезпечи инвестицията.

Медицински център III няма да се закрие, а ще се премести в центъра на града, уточни зам. кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян. Предвидени са три-четири кабинета в ДКЦ-2, където ще работи и звеното за спортна медицина, което е единственото в града. Апаратурата на медицинския център най-вероятно ще бъде продадена на търг. В същото време личните лекари, които в момента се помещават в сградата в "Меден рудник", ще продължат да изпълняват дейността си там. 

Докладната бе подкрепена и от голяма част от опозицията. Според Евгений Мосинов общината не трябва да бъде негостоприемна към инвеститорите в сферата на здравеопазването, затова групата на БСП подкрепи докладната. 

От "Булфарма" се ангажират да направят инвестиции в нова апаратура, ще бъдат доведени и много специалисти, които да работят в Бургас. В клиниката също така ще бъде създаден учебен център за обучение на студенти от бъдещия медицински факултет, които ще могат да се възползват от модерната база на сградата в "Меден рудник". 
 

 

Коментари