Има ли злоупотреба в Камено с даренията след потопа през 2017

Има ли злоупотреба в Камено с даренията след потопа през 2017 - E-Burgas.com
Снимка БНР

Българският червен кръст проверява случай за възможна злоупотреба с дарени пари, събрани от Националната дарителска кампания за възстановяване на щетите от наводненията в община Камено през 2017 година. Проверката е след сигнал на потърпевш от бедствието пред БНР.

 В нощта на 24 срещу 25 октомври 2017 г. поройни дъждове наводниха къщите в четири села в общините Бургас и Камено, а петима души загинаха. Сред тях беше и 87-годишната Иванка Петрова, чиято къща се намира на метри от дерето в село Ливада и беше залята изцяло от придошлите води.

Именно синът ѝ Генчо Петров сигнализира за нередност с част от средствата, събрани от кампанията на БЧК чрез дарителски сметки и есемеси, общата стойност на които възлиза на 327 000 лева.

След бедствието обществен комитет, създаден да ръководи акцията по възстановяването на наводнените имоти и разпределянето на средствата от дарителската кампания, решава, че къщата на Генчо Петров е почти разрушена и няма смисъл да бъде санирана. По думите на Петров обаче, в края на миналата година кметът на село Ливада Ангел Радев го е извикал, за да се разпише в някакъв списък.

"Ходих и се разписах - той ми поднесе един списък, в който пишеше 6 300 лева", разказа Петров, както и уточни, че Радев го е уверил, че парите са за него с цел ремонт на къщата му, пострадала от придошлите води: "Няма да стигнат, вика, ама толкова има отпуснати от Червения кръст. Списъкът беше много прецизно направен - писан на машина, а не саморъчно на ръка".

"Нищо не съм получил, никой не ме е потърсил", подчерта Петров, който след подписване на документа няколко пъти е засичал кмета, който го е препращал в община Камено, тъй като "от него нищо не зависи". Според Петров заради положения от него подпис съществува вероятност да бъде набеден, че е взел посочената сума.

Кметът на Ливада отрече да е принуждавал Генчо Петров да се подписва, както и поясни, че списъците с преведените по сметките суми се намират в община Камено.

"В неговия случай, когато мина комисия, за да огледа след наводнението къщата в какво състояние е - не че е била само от наводнението, а мръсна и кална е вътре. И много пари ще струва подмяната на дограмата и ремонтът вътре, а и самият той каза, че може да не живее там и да я събори", каза кметът на Ливада. По думите му Петров си е сменил по-късно мнението, "но като мина комисията от БЧК, не го одобри".

По повод списъците кметът Ангел Радев обясни, че "всичко е описано в тях - материалите, които са вложени и сумите, които са дадени", както и уточни, че "на хората не се дават пари, а на БЧК", който ги превежда на банка и съответно на фирмата, извършваща реконструкциите.

Списъците са намират в Общината при заместник-кмета Димитър Петров, който обясни, че за саниране на дадена къща, пострадала при наводнението, "решението не се взема еднолично и едностранно". По думите му, "може да се провери фирмата дали е получила пари", тъй като средствата вече са преведени по сметките, след като "миналата седмица са минали БЧК на проверка" през ремонтираните постройки.

"Дори да се е разписал на него - нито ремонт е получил, нито пари има в сметката", коментира по случая с Генчо Петров заместник-кметът на община Камено, по чиито сметки не се губят въпросните 6 000 лева.

Предстои проверката на БЧК да установи има ли злоупотреба с дарените пари.

Източник: dir.bg

Коментари

Още от последните новини