Има ли риск от замърсяване на Черноморието

Има ли риск от замърсяване на Черноморието - E-Burgas.com

Страх от екологична криза у нас след разрушването на стената на язовира „Нова Каховка”  в Украйна. В съседна Румъния вече се появиха сериозни притеснения за замърсяване на Черно море, а туроператори у нас искат отговори от държавата дали замърсяването приближава и нашите води. 

"От юни миналата година Басейнова дирекция възложи изпълняването на мониторинг на черноморските води. Изследваните показатели - тежки метали, нефтопродукти и радионуклиди, до момента не превишават нормата", коментира инж. Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция "Черноморски район". 

"Не знаем какво да очакваме при евентуално замърсяване на черноморските води, заради това сме предприели действия за непрекъснат мониторинт на качеството на морската вода", посочи още той. По думите му се извършва и сателитно наблюдение за евентуално разпространение на замърсяването.

Веднага, след като установим някакво нарушение, ще предупредим институциите, ако има превишаване на нормите.

„Не вярвам тези отлагания, които са били в каховското водохранилище, да стигнат до нас”, разказва рибарът Димитър Янчев от Бургас. По думите му към момента не се забелязват тревожни промени в цвета на водата. 

Коментари

Още от последните новини