Има ли "помпане" на вота за лого на Гимназията по програмиране?

Има ли

Участници се обвиняват един друг в манипулиране на платформата за гласуване

Скандал беляза онлайн гласуването за избор на лого на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. Както писахме днес, след първата седмица на вота с голяма преднина се откроиха двете предложения на Абуди Жабас и Димитър Лазаров. След много обрати през последните дни с близо 300 гласа преднина напред излезе Димитър Лазаров. 

Според Абуди Жабас обаче в случая става въпрос за нереални резултати, които са генерирани по некоректен начин (VPN, Proxy и.т.н). По тази схема всеки може да смени IP адреса си и да гласува многократно за своя фаворит. Абуди Жабас твърди, че гласовете за Димитър Лазаров се трупат по десетки само в рамките на пет минути, което опорочава конкурса. По случая е подаден сигнал към община Бургас, които ще трябва да направят проверка дали всичко е коректно или става въпрос за някаква измама. 

В спора обаче се намеси и трети участник в конкурса, според когото пък резултате на Абуди Жабас също са доста съмнителни, имайки се предвид голямата преднина от близо 2000 гласа пред останалите трима участници. 

Тези съмнения като цяло поставят под съмненията платформата за онлайн гласуване на община Бургас, според която един глас може да се направи от един IP адрес. В подобни случаи вотът винаги може да се манипулира сравнително лесно, тъй като дори един човек с не особено големи познания, може да смени своето IP и да гласува повече от веднъж. В случая големият залог. в лицето на една награда като iPhone X, явно накланя везните към това участниците да "помпат" изкуствено гласове в своя полза или поне да имат съмнения, че другите го правят. 

Коментари

Още от последните новини