Играта започна: Ето колко точки ще ви донесат различните отпадъци

Играта започна: Ето колко точки ще ви донесат различните отпадъци - E-Burgas.com

Първите 10 най-активни граждани ще получат материални награди за 2500 лв. 

Общинското предприятие "Чистота Еко" стартира кампания за отчитане и въвеждане на количествата разделно предадени от гражданите отпадъци в мобилните центрове, разположени на територията на Бургас, чрез въвеждане на електронна система.

Разработената електронна система дава възможност да се регистрират и отчитат разделно предадените количества фракции от гражданите в мобилните центрове. На всеки гражданин, който желае да се регистрира ще бъде предоставена баркод карта, с която срещу съответното количество разделно събран и регистриран отпадък, ще се трупат определен брой точки. Първите десет, събрали най-голям брой точки, към края на годината ще получат материални награди на обща стойност 2500лв осигурени от Община Бургас. Всички останали граждани, събрали над 1000 точки, ще получат безплатно 10 л. пакетиран компост, като за всеки 500 т. над 1000 ще получат допълнително 5л. компост.

От ОП "Чистота еко" вече са определили точкуването за различните отпадъци. Най-много точки ще носят металите, като мед, месинг, бронз, цинк, цам, алуминиеви отпадъци; оловни и никелови отпадъци, срещу които ще се получават цели 200 точки. За килограм метални опаковки пък ще гражданите ще получават 100 точки. 

Пластмаста, която е най-основният отпадъчен продукт, ще се "търгува" срещу 30 точки на килограм, а стъклото срещу 3 точки, тъй като то по принцип е по-тежко. 

В мобилните центрове ще могат да бъдат връщани и стари домакински уреди и оборудване от бита. Хладилници, замръзители, перални, сушилни, съдомиялни машини, готв. печки, фурни, котлони, микров. печки, климатици, вентилатори, ел. радиатори ще вървят по 300 точки за брой. По-малките домакински уреди, като прахосмукачки, ютии, тостери, фритюрници, кафе машини, електр. Ножове, уреди за подстригване, изушаване на коса, измиване за зъби, бръснене и т.н., ръчни и стенни часовници, везни и т.н. ще носят по 10 точки. 

Мобилните центрове приемат още лекарства с изтекъл срок на годност, тонер касети, пържилни мазнини, текстил и кожа, автомобилни гуми и други.

Пълното точкуване, както и карта на всички мобилни центрове за отпадъци в Бургас, може да видите тук.

Коментари

Още от последните новини