И зимният туризъм ще разчита на български гости

И зимният туризъм ще разчита на български гости  - E-Burgas.com

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обсъди с представителите на бизнеса във Велинград актуалната ситуация в сектора, набелязали са трудностите и проблемите на бранша и коментирали възможностите за преодоляване.

Важно е държавата в лицето на Министерството на туризма и представителите на бизнеса да работят съвместно и координирано в търсене на възможности за подкрепа на сектора, посочи вицепремиерът, цитирана от ведомството. По думите ѝ само така ще имаме работещи инициативи и ще постигаме положителни резултати.

Пред бизнеса Николова подчерта, че е ключово да се запазят високите стандарти на хигиена и безопасност, именно гарантирането на сигурност на туристите ще е водещ фактор за реализиране на зимен сезон 2020/2021. Спазването на санитарно-хигиенните предписания е основно условие страната ни да запази зеления печат за безопасност и хигиена, издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм, който гарантира, че България е безопасна дестинация и спазва стриктно противоепидемичните мерки, уточни вицепремиерът. Тя е била категорична, че контролът по отношение на мерките ще е строг, посочват от МРРБ.

И в предстоящите зимни месеци основно ще разчитаме на българските гости да изберат пътувания в страната и да подкрепят бизнеса, както го направиха и през лятото, коментира Николова. Тя допълни, че се работи последователно, за да не се стига го затваряне на границите между Балканските държави, които са основни пазари през зимния сезон, като за целта се води диалог на високо дипломатическо ниво.

Представителите на бранша информираха министъра за местата за настаняване в момента, както и за нивото на резервациите за следващите седмици. Те посочили, че към момента намалението е осезаемо, но се надяват да има повече записвания в последния момент както от българи, така и от чужденци от съседните страни.

Коментари

Още от последните новини