И геодезистите скочиха за защита на "Корал"

И геодезистите скочиха за защита на

Камарата на геодезистите в България обяви своята подкрепа за опазването на плажа "Корал" и настоя законите в страната да се спазват. В писмо до регионалния министър Николай Нанков от съсловната организация подчертават, че са обезпокоени от действията на изпълнителната власт по опазването на плажа заради неспазването на Конституцията, Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗАУЧК).

Повод за реакцията им стана съдебният спор на община Царево, на чиято територия се намира "Корал", с испанския инвеститор "Ибердрола Инмобилиария" със собствен имот зад плажа дали собственикът има право да строи там.

Според конституцията дюните са изключителна държавна собственост и върху тях не може да се строи. Именно заради това геодезистите са изпратили сигнал до Нанков и настояват той да вземе мерки и да спре "с това беззаконие". От организацията настояват министърът да изпрати на кмета на Царево Георги Лапчев специализираните кадастрални карти и картите с нанесени зони "А" и "Б" с териториалноустройствена защита по ЗУЧК, които обхващат общината в цифров вид. Реакцията им е провокирана от вчерашното изказване на Лапчев, който, според тях, е показал неинформираност по отношение на наличието на дюни в общината, отбелязва сайтът "Дневник".

Геодезистите искат още Нанков да задължи Лапчев да публикува подробните устройствени планове на общината в пълния им обем.

"Моля, да извършите обстойна проверка на процедираните подробни устройствени планове на територията на изключителната държавна собственост в границите на община Царево и ако намерите съществени пропуски в плановете и/или административните процедури да уведомите за това главния прокурор на България за предприемане на действия по отмяна на актовете за одобряването им. Предлагаме да Ви окажем пълно съдействие при проверките", пишат в писмото си до Нанков геодезистите.

Съсловната организация е разбрала от медиите, че от няколко седмици се сформира "междуведомствена работна група, която да извърши анализ на правния устройствен статут на пясъчните дюни по черноморското крайбрежие", въпреки, че Конституцията регламентирани това.

"Опасяваме се, че заседаването на подобен орган по нормативно уреден въпрос, ще даде възможност за продължаващо грубо погазване на основния закон на страната. Това е недопустимо", пише в сигнала до Нанков.

Източник: fakti.bg

Коментари

Още от последните новини