И Бургас ще бори сивия сектор с мобилно приложение

И Бургас ще бори сивия сектор с мобилно приложение - E-Burgas.com

Бургас е 18-тата поред област, където  официално бе презентирано мобилно приложение за борба със сивата икономика. То се нарича КНСБ VOX и е създадено, за да приема оплаквания и сигнали за некоректни практики, а в момента всеки, който иска да се запознае по-подробно с неговите възможност, може да посети мобилният информационен център на КНСБ, разположен до Гъбката.

Нуждата от създаване на приложението е дошла след масовото незнание на хората къде и как да подават сигнали, обясни националният секретар на КНСБ Даниела Алексиева, която в момента е в Бургас. „Тук вече имаме един подаден сигнал, като вече и съответната институция е извършила проверка. Хората могат да бъдат спокойни, че за публичността се запазва тяхната анонимност и че обратната връзка от наша страна, е бърза. Институциите са безсилни да се справят с проблема ако обществото не е дейно“, обясни Алексиева.

Тя посочи, че до този момент над 10 000 души ползват приложението, което е безплатно и може да се изтегли от App Store и Google Play. Подадени са около 50 сигнала, като повечето от тях за негативни. Има и опция да се отбелязват добрите практики.

В тази връзка от КНСБ разкриха, че възнамеряват да направят и годишна класация, която да показва най-коректните и некоректни работодатели, но преди това приложението, трябва да стане по-масово използвано.

Кампанията е съвместна с НАП и Инспекцията по труда и е резултат от дългогодишното им сътрудничество в битката със сивия сектор.

Коментари

Още от последните новини