Храним бежанците с телешко, риба и пилешки ястия

Храним бежанците с телешко, риба и пилешки ястия  - E-Burgas.com

България храни бежанците със скъпи ястия, като храната на ден за мигрант излиза около 5,23 лв. На кетъринг се радват нелегално пребиваващите у нас мъже, жени и деца, настанени в центровете на дирекция "Миграция" към МВР, съобщава днес "Телеграф".

За онези, които са в лагери на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) има сготвени на място специалитети. Там цената на закуска, обяд и вечеря е 3,50 лева на човек.

В момента в бежанските центрове у нас има 4155 души, а в затворените лагери – 1166 сочи справката на МВР. На практика излиза, че се грижим за 5321 бежанци, като сумата за храната им на ден възлиза на около 26 000 лева.

Едно от правилата е в ястията за тях да няма свинско месо. Това е и причината да се купува телешко, различни риби, пилешко. В лагерите им раздават макарони, висококачествено масло, пресни плодове, изпечен на място хляб.

Абсолютно за всеки обяд им се сервира първо, второ и трето, като супите един ден са зеленчукови, друг път бобови, трети ден – месни, са разказали от ДАБ пред "Телеграф".

"Най-глупавото е, че особено онези от лагерите на ДАБ, които са на свободен режим и могат да излизат, често взимат храните, а после ги хвърлят. Винаги има недоволни, претенциите им са жестоки", коментираха служители от лагера в Харманли. Там преди няколко месеца избухна бунт и прекият повод за него беше намерен в кухнята.

В кетъринга на нелегалните, въдворени в центрове на "Миграция", се включват салати, плодови сокове, хапки от пилешко, шишчета и т. н.

8 милиона лева са предвидени за храна за бежанците през тази година според официална справка на ДАБ. Сумата обаче набъбва почти двойно, като се прибави и кетърингът на дирекция "Миграция" към МВР.

За бежанците се следи стриктно да получават по 2500 калории на ден. За сравнение в публикацията са посочени и данни за храненето на децата в детски ясли и градини.

За тях сумата е между 1,70 до 2,20 лв. на на ден, средно един храноден е към 2 лева. За децата бежанци обаче сумата била три лева.

Коментари

Още от последните новини