Хотелите в Златни пясъци препращат бежанци към Слънчев бряг

Хотелите в Златни пясъци препращат бежанци към Слънчев бряг - E-Burgas.com

Хотелите в Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена масово нямат готовност да приемат бежанци от Украйна, съобщава Moreto.net.

При стотици места за настаняване и многохилядна леглова база се оказва, че хотелиерите нямат готовност или желание да настаняват, бягащите от войната в Украйна и пристигащи във Варна бежанци.

Налага се идващите в Центъра за украински бежанци във Варна да бъдат препращани с автобуси към Слънчев бряг и Южното Черноморие.

Председателят на парламентарната комисия по туризъм и Илин Димитров коментира ситуацията и съобщи, че 90% от хотелиерите в района вече са прозвънени и предстои все повече хотели да отворят врати. Напливът е огромен и сме изправени пред безпрецедентна ситуация, а темповете нямат нищо общо с бежанците от Сирия, коментира още Димитров.

По думите му за разлика от другите страни ние нямаме лагери по границите и показваме едно добро отношение към бежанците.

"Нормално е щом свършат леглата на отворените хотели да пренасочим потока към другите места. Това е принципа и на новата платформа, която стартира. Настаняването е доброволно от страна на хотелите, има и бюджетна рамка, която държавата осигури за подкрепа на бежанците", посочи Димитров

По думите му има централен Щаб в София и той работи много активно, а в момента се обсъжда как да бъдат настанявани идващите. Във Варна са около 4500 души. Почти във всеки областен град работи кризисен център. Всички са в постоянна комуникация, посочи Илин Димитров.

Припомняме, към момента в България има останали над 40 000 души бягащи от войната в Украйна. Влезлите в страната украински граждани са двойно повече, но голяма част от тях преминават транзитно.

Коментари

Още от последните новини