Хотелите по морето търсят персонал чак в Азия

Хотелите по морето търсят персонал чак в Азия  - E-Burgas.com
снимка: myshared.ru

Родните хотелиери може да се обърнат към внасяването на чужд персонал, за да се реши проблема с липсата на добре подготвени кадри, които да обезпечат предстоящия летен сезон. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която вечера беше на посещение в Приморско. 

Вече има изявен интерес от Молдова и Украйна, както и от Азия. Според Ангелкова азиатският персонал е един от най-добре обучените в тази сфера и би бил само от помощ на бранша. Това обаче ще трябва да се съгласува и с Министерството на труда и социалната политика. Засега оттам поддържали мнението, че безработицата в България е достатъчно голяма за да покрие нуждите на туризма. Ангелкова обаче подчерта, че това е много специфичен отрасъл, който се нуждае от подготвени кадри, които са готови да работят само няколко месеца в годината и това допълнително усложнява процеса. 

Според министър Ангелкова проблемът с липсата на кадри тепърва ще се задълбочава, а внасяането на кадри от чужбина може да бъде само едно добро временно решение. Министерството на туризма вече работи в посока на генералното му решаване. Вече са проведени срещи с министъра на образованието Миглена Кунева във връзка с промените в Закона за туризма. Те предвиждат министерството да съглъсува учебния план на всички търговски гимназии в страната на базата на препоръки и мнения на бранша, за да може да има стиковка от това какво се търси на пазара и какво се произвежда. 

„Ако искаме да имаме устойчив туризъм ни трябва не само голям брой туристи, а и много добър персонал, който формира 90% от услугата“ завърши Ангелкова. 
 

Коментари

Още от последните новини