Хотели по морето лъжат клиентите си, не предоставят услугите за които им е заплатено

Хотели по морето лъжат клиентите си, не предоставят услугите за които им е заплатено - E-Burgas.com
cross.bg

Хотели по родното Черноморие лъгали клиентите си по отношение на услугите, за които те заплатили. Това заяви председателят на Комисивята за защита на потребителите Димитър Маргаритов по Нова Тв, като добави че нарушенията в туристическите и търговските обекти не са много това лято.

При 3000 проверки от началото на сезона само по Черноморието за качеството на туристическия продукт в между 6 и 8% от случаите са констатирани различен тип нарушения.  

„Ако в един хотел са ви обещали и са поели ангажимент, че ще ви предоставят определени услуги, за които вие сте си платили, това трябва да се спазва. Установили сме и случаи, в които това не се случва”, каза Маргаритов.

Той обясни процедурата, която се следва при проверката за установяване качеството на предлагания алкохол в нощните заведения и олинклузива. „Взимаме проби от разпечатана бутилка, взимаме също така и неразпечатана бутилка в присъствието на свидетели и управителите на съответните обекти. Тези проби се подлагат на изпитания. Когато бутилката е отворена, алкохолът може да е разреден.”

При взетите 30 проби през този сезон, в два от случаите се оказва, че е налице точно такъв казус.  

В други два случая проблемът е свързан с това, че съдържанието на алкохолната напитка не отговаря на изискванията за вида алкохол – градусът е по-нисък от определения в стандарт.

„Потребителят е ощетен от по-ниския градус на напитката, защото в закона пише, че ако е водка, трябва да е поне 38 градуса. Нашата проверка установи, че производителят продава тази водка с по-нисък градус”, коментира Маргаритов. Той уточни че установените несъответствия в тези четири случая, не са свързани с рискове за живота и здравето на потребителите.

Маргаритов постави акцент и върху „нововъведението” в опитите на търговците през този летен сезон по морето да заблуждават клиентите, като анонсират фалшиви промоции в търговската мрежа. Председателят на КЗП каза, че са парирани няколко такива случая и обясни, че тези практики засягат най-вече чуждестранните граждани, които имат имоти по нашето Черноморие и тук прекарват своите ваканции.

Той апелира към търговците да бъдат коректни и да не злоупотребяват, като насърчи гражданите да сигнализират за всеки случай, в който считат, че правата им са нарушени на денонощния телефон на потребителя 0700 111 22 или чрез електронната форма за подаване на жалби на сайта на КЗП.  

 

Коментари

Още от последните новини