Хората с увреждания с най-много жалби към омбудсмана на Бургас

Хората с увреждания с най-много жалби към омбудсмана на Бургас - E-Burgas.com

През миналата година 560 граждани са потърсили съдействие от обществения посредник на Бургас. По негови данни са подадени са 358 писмени жалби. Изготвени са 217 бр. писма, отговори и становища.  Няма неприключени случаи, 523 са приключени в срок, а 37 са приключени, но пресрочени поради забавен отговор от страна на кореспондента по тях.

През изминалата година, най-голям брой сигнали и жалби от граждани са постъпили в Области “ Здравеопазване, ТЕЛК, НЕЛК“ и „Социални дейности“ - работено  по общо 41 бр. жалби.

Хората с увреждания и днес продължават да бъдат изолирани, трудно, а понякога и невъзможно им е да излязат извън домовете си, както поради недостъпната архитектурна среда, така и поради липсата на адекватни услуги за социално включване. Често поставяните  въпроси на гражданите са в причинно следствена връзка с безпаричието и липсата на работа за хора в пред пенсионна възраст.

На второ място по брой подадени сигнали и жалби се нареждат области „Благоустройство и строителство“, „Устройство на територията“ и „Незаконно строителство“. Работено по  39 бр. регистрирани жалби.

В  област “Етажна собственост“ е работено по 34 жалби и в област „Транспорт, паркинги, улици“ е работено общо по 32 бр. жалби.  Отчета е достатъчно подробен и някои от конкретните сигнали са посочени там.

 И тази година бях посещаван от граждани от различни близки до Бургас общини – подадени общо 62 бр. жалби. Приемах и продължавам да приемам всички граждани, независимо дали поставеният от тях проблем е в териториалната ми компетентност, защото забелязвам, че „подхвърлянето на горещия картоф“ и отлагане на решаване на проблемите на хората е опасна тенденция и се превръща в заболяване на администрацията, било то общинска или държавна.

По брой сигнали и жалби  съм най-натовареният обществен посредник в страната, преди гр. София, Пловдив, Стара Загора и всички други общини, където има избран такъв. От планирания бюджет реализираната икономия е в размер на 33 684 лв., основно от спестени трудови възнаграждения и осигуровки за незает щат.

В края на отчета изразявам благодарност към всеки гражданин подал жалба, сигнал, или потърсил съвет от мен. Оценявам това поведение като израз на доверие към длъжността, която заемам.

Благодаря на Кмета, на общинските съветници и на представителите на онези институции, с които търсехме решение по възникналите въпроси!

Коментари

Още от последните новини