Хипербарната кислородна терапия (ХБОТ) е иновативен метод, който се прилага все по-широко за лечение на редица неврологични заболявания.

Хипербарната кислородна терапия (ХБОТ) е иновативен метод, който се прилага все по-широко за лечение на редица неврологични заболявания. - E-Burgas.com

Хипербарната кислородна терапия (ХБОТ) е иновативен метод, който се прилага все по-широко за лечение на редица неврологични заболявания. Терапията се извършва в специални барокамери, където пациентите дишат 100% чист кислород при налягане, по-високо от атмосферното. Това увеличава нивата на кислород в кръвта и тъканите, което подпомага възстановяването на увредените клетки и стимулира различни регенеративни процеси.

Приложение на ХБОТ при неврологични заболявания:

1. Инсулт и мозъчни травми:
   След инсулт, хипербарната терапия подобрява кръвоснабдяването и метаболизма в увредените зони на мозъка. Пациентите показват подобрения в двигателните функции, речта и когнитивните способности. Счита се, че ХБОТ стимулира създаването на нови кръвоносни съдове и връзки в мозъка, което подпомага възстановяването на увредените неврони .

2. Болест на Алцхаймер и деменция:
   Скорошни изследвания показват, че ХБОТ може да забави прогресията на заболявания като Алцхаймер и съдова деменция, а в някои случаи дори да обърне когнитивния спад. Проучванията сочат, че терапията подобрява мозъчната функция чрез стимулиране на стволови клетки и създаване на нови кръвоносни съдове, което води до по-добра когнитивна способност и памет 

3. Травматични мозъчни увреждания:
   При травматични увреждания на мозъка, включително кислороден дефицит (аноксия), ХБОТ увеличава доставката на кислород до увредените клетки. Това стимулира регенерацията на тъканите и подобрява кръвообращението, което може да доведе до възстановяване на двигателните функции и когнитивни способности.

4. Невродегенеративни заболявания:
   ХБОТ се използва като допълващо лечение при пациенти с множествена склероза, церебрална парализа и други неврологични заболявания. Въпреки че тези заболявания често се считат за хронични и прогресиращи, ХБОТ помага за подобряване на симптомите чрез намаляване на възпалителните процеси и подпомагане на нервната регенерация.

5. Подобряване на когнитивната функция при стареене:
   Прилагането на ХБОТ при възрастни пациенти, дори без диагностицирано заболяване, води до подобрение на когнитивните способности. Възстановяването на мозъчния кръвоток и метаболизма допринася за забавяне на свързаните с възрастта когнитивни спадове и може да подобри паметта и концентрацията .

 Механизъм на действие:
Терапията с хипербарна кислородна камера увеличава кислородните нива в тъканите с 10-15 пъти над нормалните. Това подобрява клетъчното дишане, стимулира възстановяването на увредените клетки и създаването на нови кръвоносни съдове. Освен това ХБОТ има антибактериален ефект и може да намали възпалителните процеси и оток в увредените тъкани.

Обобщено 


ХБОТ се утвърждава като безопасна и ефективна терапия за редица неврологични заболявания. Тя стимулира регенеративните процеси в мозъка и нервната система, подпомага възстановяването след инсулти, травми и когнитивни нарушения като Алцхаймер и деменция. Терапията все повече се използва като допълващ метод към традиционните лечения и дава нови надежди за подобряване на качеството на живот на пациентите с неврологични заболявания.

Коментари

Още от последните новини