Херо Мустафа: Договорът на "Газпром" бе нарушен едностранно, Русия използва газа като оръжие

Херо Мустафа: Договорът на

Американският посланик у нас даде мнение за интерконектора с Гърция и спрените доставки на руска газ за България.

Ако преди година България беше завършила диверсификация, то сега нямаше да бъде в сегашното положение. Това изтъкна посланикът на САЩ в България Херо Мустафа пред Нова телевизия.

„Представете си, ако преди една година България беше завършила Междусистемната газова връзка Гърция-България, например. Така че се работи в опит за постигане на диверсификация възможно най-бързо. И това ще се случи – не само с втечнен природен газ от САЩ, но и от други държави, което е изключително важно”, допълни Мустафа.

Мустафа заяви, че договорът е бил нарушен едностранно, а Русия използва газа като оръжие.

„Газпром“ едностранно наруши договора си с България. Най-напред „Газпром“ се опита да промени условията на договора си, а след това, когато България се застъпи за себе си, „Газпром“ реши да използва едностранно енергетиката като оръжие. Именно затова години наред работим заедно за диверсификация, допълни Мустафа.

Тя  припомни, че през март американската администрация е взела решение да предостави допълнителни 15 милиарда кубични тона втечнен природен газ за Европа.

„Както разбрахте съвсем наскоро, по време на посещението на министър-председателя и министъра на енергетиката на България във Вашингтон работихме заедно, за да може да осигурим две извънредни доставки на втечнен природен газ на цени, отлични за България; и ще продължим да работим за средносрочни и дългосрочни решения, защото сме приятели и партньори”, коментира Мустафа.,

Относно предоставяне на оръжие за Украйна, тя заяви България е приятел, партньор и съюзник, както и много силен и доверен партньор в НАТО. Дали България ще прати военна техника или не на Украйна, е решение, което ще се вземе между България и Украйна. Тя изтъкна факта, че България прие над 100 000 бежанци, подкрепи резолюциите на ООН и санкциите и се противопоставя на агресията. 

Свързани статии
Херо Мустафа и кметове от Бургаско засадиха 20 кедъра в Морската градина Американска академия ще учи бургазлийки на бизнес
Тагове
Херо Мустафа
Коментари

Още от последните новини