Хакери продължават да ни тормозят с нови вируси по мейла

Хакери продължават да ни тормозят с нови вируси по мейла - E-Burgas.com

Продължават опитите за пробив на компютри чрез фалшиви писма, изпращани от името на адвокатски кантори и съдебни изпълнители. Отварянето на прикачените файлове в тези писма заразява компютъра и може да позволява източването на всякаква информация, включително лични данни. Варненски адвокати също са сред засегнатите от фишинг атаката. От полицията в морската столица съобщиха, че според техните специалисти става въпрос за опит за заразяване със зловреден софтуер, не толкова злоупотреба с данни, а съветът им е да се почисти компютърът с антивирусна програма.

Адвокат Юлиан Георгиев, председател на Варненската адвокатска колегия коментира, че са постъпили 7 сигнала от адвокатски дружества. Ние сме взели мерки чрез съобщение в нашата официална интернет страница и се опитваме да предотвратим последиците за гражданите, допълни той. Това, което притежава колегията, посочва абсолютна идентичност на имейлите. Оплакванията от гражданите към самите адвокатски дружества, са десетки. Гражданите подозират някаква недобронамереност от адвокатските дружества, което е много сериозен проблем и много сериозно злепоставяне на името на тези колеги, каза още адвокат Георгиев.

Полк. доц. Юлиян Цонев, началник Катедра "Информационни технологии", ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" коментира от своя страна, че един имейл може да се разпознае, че е фишинг имейл, когато в него се съдържа прикрепен файл или някакъв линк, някаква връзка, която ние не трябва да проследяваме, не трябва да отваряме файла. Не трябва да достигаме до тази ситуация да отваряме файла, особено когато той е изпълним. Когато той е в архивен вид, това че ние го копираме на нашия компютър, нищо все още не означава, но в никакъв случай не трябва да го отваряме и да го стартираме. Най-добре е системните администратори да се погрижат за по-точна конфигурация на техните имейл сървъри, където тези фишинг имейли да бъдат отделяни от тяхната система автоматично, каза още доц. Цонев.

Ако фишинг атаката засяга служебни компютри, трябва да се потърси системния администратор, ако става въпрос за устройството ни вкъщи, да бъде защитена пощата с по-сигурна парола, а ако вече потребителят вече е отворил файла или има съмнения - до почисти компютъра с антивирусна програма или да потърси специалист.

Коментари

Още от последните новини