Хакери източват банкови карти чрез сайтове за онлайн обяви

Хакери източват банкови карти чрез сайтове за онлайн обяви - E-Burgas.com
freepik.com

Хакери използват кампанийните промоции и пускат фалшиви сайтове, а една от отличителните черти е липсата на телефон за обратна връзка. Едно от последните разследвания на ГДБОП е разкрило, че мними търговци източват банкови карти, като използват сайтове за онлайн обяви.

"Ролята на националния координатор е да служи като свързващо звено между четирите стълба на киберсигурността в България - киберпрестъпленията, Министерството на отбраната с техните функции, Агенцията за национална сигурност и Министерството на електронното управление. Атаки засичаме всеки ден. Ние нямаме граници в интернет. Съседи сме както с нашите приятели, така и с нашите врагове. Нормално е атаки да има всеки ден. Те идват отвсякъде, включително от България", заяви националният координатор по киберсигурност Петър Кирков в студиото на "България сутрин".

По думите му хората трябва да спазват повече киберхигиена.

"Това че има атаки от България, не означава, че българи извършват атаките към нашите институции. В повечето случаи става въпрос за компрометиран компютър. Такъв, който е хакнат отвън. Атаките постоянно се променят и защитата трябва постоянно да се адаптира. Постоянно трябва да адаптираме нашето поведение и защитите към атаките, които се случват към нас. Това се отнася и за домашните ни компютри. Атаката към президентската институция беше атака за отказ от услуга. Целта на този тип атака е политическа, а не да бъде нарушена информацията или да бъде откраднато нещо", посочи Кирков пред Bulgaria ON AIR.

Гостът изтъкна, че се опитват да противодействат на сценария да останем без специалисти по киберсигурност и да останем без добра защита.

"Трябва да използваме сигурни пароли. Това означава дълги. Не трябва да споделяме паролата си с никого или да я преизползваме на няколко места. Трябва да внимаваме какво споделяме в социалните мрежи", посъветва Кирков.

"След като започна войната в Украйна, не наблюдаваме драстично увеличение на атаките. Малко, може би, се измени техният вид. Започнахме да виждаме повече атаки, които да политически мотивирани", каза гостът.


 

Коментари

Още от последните новини